Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

5 tips voor het koken van de perfecte pasta

5-tips-voor-het-koken-van-de-perfecte-pasta.jpg

Pasta koken staat in de basis van elk goed pastagerecht. Dit kun je natuurlijk het beste leren van een echte pastameester. Aan Bon Appétit vertelt chefkok Evan Funke – geobsedeerd door pasta – zijn beste tips om de beste pasta klaar te maken.

Funke is eigenaar van restaurant Felix Trattoria in Los Angeles waar uitsluitend verse pasta wordt geserveerd.

De beste pasta koken

Funke liep laren geleden stage bij Alessandra Spisni, een zogenoemde ‘pasta maestra’ in Bologna. Nog steeds gaat hij twee keer per jaar naar Italië waar hij pasta leert maken van de mensen die dat hebben geleerd van hun moeder. Generatie op generatie. Het gaat niet alleen om spaghetti, maar ook de onbekendere vormen. Ze komen pas op het menu van Felix Trattoria als Funke alle ins en outs heeft geleerd van de ervaringsdeskundigen. Gelukkig voor ons geeft Funke zijn vijf tips voor het koken van de perfecte pasta.

Tip 1: verdrink de pasta niet in de saus

Een pastagerecht draait om de pasta en niet om de saus. Laat daarom de pasta niet verdrinken in de saus. Voor veel Nederlandse thuiskokers wordt dat best een uitdaging: wij stoppen heel veel ingrediënten in de saus. Funke zegt: houdt het subtiel. Probeer deze pasta eens met spinazie, bimi en feta met rucola-walnootpesto.

Tip 2: blijven roeren

Op het menu bij Felix Trattoria staan romige pasta’s, maar dan zonder enorme hoeveelheden slagroom of kaas. Hoe kan dat? Nou, door te blijven roeren met een houten lepel als je de pasta bij de saus voegt. Op deze manier komt de zetmeel uit de pasta in de saus, wat zorgt voor romigheid. Spoel niet al het kookvocht weg, je kunt namelijk een klein beetje toevoegen tijdens het roeren voor een gebonden en lekkerdere smaak.

Tip 3: generaties respecteren

Al generaties lang is bepaald dat bij bepaalde soorten pasta bepaalde soorten saus horen: hoe dikker de saus, hoe breder de slierten. Sauzen met een fijne textuur passen beter bij pasta’s als fusilli. Het heeft dus allemaal te maken met de dikte van de saus en hoe goed deze blijft plakken aan de soort pasta.

Lees ook
Onderzoek: ‘Volkoren brood en pasta zijn niet alleen gezond, je leeft er ook langer door’

Tip 4: voeg net zo veel zout toe als aan je pan soep

Tijdens het pasta koken moet je naar smaak zout toevoegen. Funke geeft aan dat je net zo veel zout moet toevoegen als dat je doet bij een pan soep. Houd er daarnaast rekening mee hoeveel zout je toevoegt aan de saus. Als deze al heel zout is – bijvoorbeeld door ansjovis – minder dan met zout toevoegen aan de pasta.

Tip 5: voeg producten uit het seizoen toe

Volgens de Italianen is de pasta zo lekker als de ingrediënten waarmee je hem combineert. Houd er daarom rekening mee wat er op dat moment lokaal wordt geoogst. In de zomer kun je heerlijke tomaten toevoegen met een beetje knoflook en olijfolie voor de perfecte spaghettisaus, in de winter voeg je winterharde groenten toe als pompoen en in de lente blancheer je erwten in het pastawater. En het is natuurlijk geen schande om bevroren groenten te bruiken.

Bron |Bonappetit.com
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant