Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Penang rundersaté

penang-rundersate.jpg

Dit heerlijke barbecue recept van saté met lendebiefstuk komt uit het kookboek no-nonsense barbecueën BBQ van Ross Dobson.

Het geheim van deze saté zit ‘m in het gebruik van een blikje gecondenseerde melk (in het oosterse schap van de supermarkt). Het zoete van de melk karamelliseert namelijk, wat een heerlijk smaakje geeft.

Penang rundersaté (4 porties)

Ingrediënten

  • 4 lente-uitjes, alleen het witte gedeelte, gehakt
  • 80 g gekneusde pinda’s
  • 2 eetlepels kerriepoeder van goede kwaliteit
  • 125 ml gecondenseerde melk
  • 125 ml kokosroom
  • 2 eetlepels vissaus
  • een halve theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 400 g lendenbiefstuk

    Doe alle ingrediënten voor de satémarinade in een keukenmachine en mix tot een redelijk dunne, geelgekleurde marinade. Schenk het in een non-metallische schaal.


    Leg de biefstuk op een snijplank en snijd het schuin tegen de vezelrichting in, in dunne repen van 10-12 cm. Doe de biefstuk in de satémarinade, roer de stukjes los en masseer de marinade in het vlees. Dek af en zet 3 tot 6 uur in de koelkast, of als je de tijd hebt een nacht.


    Haal de biefstuk 1 uur voor bereiding uit de koelkast en week zestien bamboe satépennen in water. Rijg aan elke pen 2 tot 3 stukjes vlees en bewaar de marinade.


    Maak de bakplaat van de barbecue flink heet en druppel er wat olijfolie op om in te vetten. Leg de satéstokjes op de bakplaat en bak ze 4 minuten, smeer de bewaarde marinade over het rundvlees. De gebakken kant moet een donkere, goudkleurige korst ontwikkelen. Keer ze om en bak nog eens 3 tot 4 minuten. Breng ze over op een schaal en serveer met (huisgemaakte) zoete chilisaus.

  • Ook interessant