Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Pecannoten-perentaart met gezouten karamel

pecan2.png

Miriam Rybier  is een van de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd en gaat ingewikkelde taarten niet uit de weg. “Door mijn ziekte MS ben ik arbeidsongeschikt geworden. Ik zie ook slecht. Om die reden kies ik bewust voor taarten die ik in etappes kan maken. Zo kan ik tussendoor rust nemen, dingen voorbereiden of over meerdere dagen uitspreiden. Het zijn recepten die technisch wat ingewikkelder zijn, maar voor mij goed te doen. Dit recept is ontstaan door het combineren van eerdere baksels: een pecannotentaart, een perentaart en een taart met gezouten karamel. Ik zet de taart een aantal uren in de koelkast, zodat de vulling mooi opstijft. Als ik hem als dessert serveer, zet ik hem tien minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en schep ik er een bol vanille-ijs bij.”

Benodigdheden voor 1 taart

voor het deeg
– 150 g koude roomboter
– 225 g bloem
– 75 g suiker
– mespuntje zout
– rasp van 1 limoen
– ½ ei (L)

voor de vulling
– 200 g pecannoten
– 70 g roomboter
– 200 g suiker
– 150 g agavestroop
– 3 eieren
– 1 tl vanille-extract
– 1 tl zoutvlokken
– 4 harde peren
– extra nodig: bakpapier, 1 taartvorm met losse bodem (Ø 20 cm (pie-vorm), blindbakbonen

Bereidingswijze 

Snijd de harde boter in blokjes. Doe bloem, suiker, zout en limoenrasp in een kom. Meng met de kneedhaak van de keukenmachine/handmixer en voeg de blokjes boter toe. Kneed tot een kruimelig deeg. Voeg nu het ei toe en kneed tot het een geheel wordt. Kneed met koele handen nog even door totdat het deeg een bal begint te vormen. Niet te lang, anders wordt de deegmassa té plakkerig. Druk het deeg plat tot een dikke pannenkoek, wikkel het in folie en leg het 1 uur in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tussen twee vellen bakpapier (zo blijft het niet plakken aan aanrecht of deegroller). Vet de taartvorm in (het liefst een met losse bodem en gekartelde rand, maar een springvorm kan ook). Haal een vel bakpapier los van het deeg en leg het deeg in de taartvorm met het papier aan de bovenzijde. Trek het papier voorzichtig los en druk het deeg goed aan, zodat het evenredig verdeeld en niet té dik is. De rand moet ca. 3 cm hoog zijn. Haal het overhangende deeg voorzichtig weg en maak van deze deegresten een deegslang. Leg deze op de rand en verbind het met de deeglaag. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet 30 min. in de vriezer. Verwarm de oven voor op 190°C. Haal de vorm uit de vriezer. Leg er een vel bakpapier op en verdeel de bakbonen goed over de bodem. Zet de taart 15 min. in het midden van de oven. Verwijder na 15 min. de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 min., zodat het deeg mooi bruin wordt. Haal de taart uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Rooster de pecannoten licht in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de roomboter, suiker en stroop in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de eieren los, roer de suikermassa nog even goed door en voeg dit, samen met de vanille en het zout, aan de eieren toe, terwijl je flink klopt met een garde. Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in dunne plakjes. Leg de peren cirkelgewijs op de taartbodem, totdat deze helemaal is bedekt. Giet nu voorzichtig het stroopmengsel over de peren en druk eventueel de peren even licht aan met een houten lepel. Leg de pecannoten in een mooi patroon voorzichtig over het mengsel heen. Er mag ruimte tussen zitten. Zet de taart terug in het midden van de oven (let op: de vulling is vloeibaar!) en bak deze 45 min.. Check af en toe. Leg als de vulling té bruin dreigt te worden een vel aluminiumfolie op de taart en bak hem verder af. Haal de taart uit de oven. Laat in de vorm op een rooster afkoelen. Laat de taart nog minimaal 3 uur staan voor je hem aansnijdt. Lekker met slagroom en/of een bol vanille-ijs.
Bereidingstijd: 45 min. + 1 uur rusten + 30 min. invriezen + 65 min. bakken + 3 uur rusten

Ook interessant