Eten

Dat wordt smullen: pecan-karamel-zeezouttaart

dat-wordt-smullen-zo-maak-je-een-pecan-karamel-zeezouttaart.jpg

Een taart met alle ingrediënten waar we blij van worden: pecannoten en karamel-zeezout. Lekker met een toef slagroom en een kop koffie.

Dit recept is goed voor 12 personen. Of als je de stukken wat groter snijdt 6 personen.

Dit heb je nodig voor de pecan-karamel-zeezouttaart

Voor het deeg:

  • 100 g witte basterdsuiker
  • flinke snuf zout
  • 125 g boter, in blokjes
  • ½ ei

Voor de vulling:

  • 325 g pecannoten
  • zeezoutvlokken naar smaak
  • 265 g fijne kristalsuiker
  • 150 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 4½ el keukenstroop

Extra nodig: springvorm of bakvorm met losse bodem van 22 cm Ø, ingevet en bodem met bakpapier bekleed.

Bereidingswijze

  1. Meng voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in een kom.
  2. Voeg de boter toe en wrijf die met de vingertoppen door het bloemmengsel tot fijn kruim.
  3. Voeg het ei toe en voeg snel samen tot een deegbal.
  4. Druk hem plat en laat afgedekt ± 30 min. rusten in de koelkast.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 175 °C.
  6. Rooster voor de vulling de noten in een droge koekenpan al omschuddend licht tot ze net lekker gaan geuren.
  7. Laat ze afkoelen.
  8. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ± 26 cm Ø en bekleed hiermee de vorm.
  9. Verdeel de noten over de bodem en bestrooi met wat zeezoutvlokken.
  10. Smelt de suiker zonder te roeren in een wijde steelpan met dikke bodem.
  11. Laat zachtjes koken tot een theekleur.
  12. Neem de pan van de pit en roer de slagroom (pas op voor spatten!) en de stroop door de karamel.
  13. Laat op laag vuur al roerend de hard geworden karamel weer oplossen. Dit kan 10-15 min. duren.
  14. Schenk de karamel over de noten en bestrooi met nog wat zeezoutvlokken.
  15. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak de taart in het midden van de oven in 45-55 min. gaar.
  16. Laat afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 55 min. oventijd + afkoelen

Ziet er goed uit!

Pecan-karamel-zeezouttaart

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-8. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant