Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Opvallend: als je pasta op déze manier eet is het veel gezonder

opvallend-als-je-pasta-op-deze-manier-eet-is-het-veel-gezonder.jpg

Als je graag wilt afvallen is pasta misschien niet het meest ideale gerecht. Het bevat immers aardig wat koolhydraten. Toch kun je er zelf heel gemakkelijk voor zorgen dat je pasta nét wat gezonder is, dan normaal gesproken.

Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoef delen in hun boek ‘Kusje erop: de waarheid achter 70 gezondheidsmythes’, namelijk een heel handige tip als het gaat om het bereiden en eten van pasta.

Lesje koolhydraten

Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is de pasta te laten afkoelen. In het boek leggen de twee experts uit dat koolhydraten worden uiteengezet in drie groepen, te beginnen met suikers. “Deze worden snel in het lichaam opgenomen en zorgen voor een suikerpiek. Als dat vaak gebeurt kan dat leiden tot diabetes type 2.” zo vertellen ze. Daarnaast bestaan koolhydraten ook uit zetmeel: “Dit wordt minder snel opgenomen dan suikers, maar kan nog steeds voor een suikerpiek zorgen.” Tenslotte heb je ook nog vezels. “Deze kunnen niet tot nauwelijks worden opgenomen en zorgen voor een goede darmwerking én verminderen het risico op diabetes en vaatziekten.’’

Lees ook: Met deze groente wordt je pasta romig zónder de calorieën

Waarom is koude pasta gezonder?

Volgens hen kun je de pasta gezonder maken, door het eerst even af te koelen. “Als je pasta of aardappels laat afkoelen, wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen,” zo vertelt Tijn Elferink. Hierdoor zorgt afgekoelde pasta dus niet voor zo’n suikerpiek die je met de warme variant wel zal krijgen. Het heeft overigens geen zin om de pasta snel te laten afkoelen door er koud water overheen te gooien. “Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24 Kitchen
Beeld | Getty

Ook interessant