Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koks van Buckingham Palace tippen hét ingrediënt voor de lekkerste pannenkoeken

pannenkoeken-bakken-ingredienten-recept-beurre-noisette.jpg

Gek op pannenkoeken? Dan hebben niemand minder dan de koks van Buckingham Palace een gouden tip voor je. Zij weten namelijk hoe je de lekkerste pannenkoeken bakt.

Het ‘geheim’? Ze bakken de pannenkoeken in beurre noisette.

Pannenkoeken bakken in beurre noisette

Het Franse beurre noisette betekent letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’. Opvallend genoeg komt er helemaal geen hazelnoot bij aan te pas. Beurre noisette bestaat uit niets meer of minder dan boter, maar dan op zo’n manier gesmolten dat het een (hazel)nootachtige smaak en kleur krijgt. “Dit geeft een heerlijke smaak aan de pannenkoeken en houdt ze smeuïg”, leggen de koks van Queen Elizabeth uit.

Zo smelt je boter om tot beurre noisette

Voor beurre noisette verwarm je boter zover dat het water erin verdampt en de eiwitten bruin kleuren. Je karameliseert de boter hiermee als het ware. Het is niet de bedoeling dat je een klont boter in een koekenpan gooit en vervolgens het vuur hoog zet, om het zo snel mogelijk bruin te krijgen. Nee, écht lekkere beurre noisette vraag om precisie.

Dit heb je nodig:

  • 40 gram boter
  • steelpannetje

Zo maak je de beurre noisette:

  1. Snijd de boter in gelijke stukjes.
  2. Doe de boterstukjes in de pan op middelhoog vuur.
  3. Roer de boter continu door, zodat de stukjes gelijktijdig smelten.
  4. Zodra er belletjes en wat schuim verschijnen, blijf je roeren. Dit betekent dat het water in de boter verdampt en de eiwitten zich scheiden van het vet.
  5. Kleurt de boter bruin? Haal de pan van het vuur en giet het in een kommetje.
  6. Laat de boter afkoelen om het vervolgens voor de pannenkoeken te gebruiken.

Zo bak je pannenkoeken volgens het recept van Buckingham Palace

Beurre noisette klaar? Dan kan het pannenkoeken bakken beginnen. Ook daarvoor deelt de keuken van de Britse royals het recept.

Dit heb je nodig:

  • 125 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1,5 eierdooier
  • 250 milliliter melk
  • beurre noisette

Zo maak je de koninklijke pannenkoeken:

  1. Doe de bloem, de suiker en het zout in een kom. Mix de eieren en eierdooiers (met dít trucje scheid je een eierdooier makkelijk van eiwit) hier één voor één doorheen, zodat er een mooi glad beslag ontstaat.
  2. Schenk de melk er in scheuten bij en roer het geheel nog eens goed door.
  3. Voeg de beurre noisette toe aan het beslag.

Bakkers klaar… Bakken maar!

Lees ook:
Hoe je met karnemelk nóg lekkerdere pannenkoeken bakt

Zoete en hartige pannenkoeken

De koninklijke koks delen ook serveertips. Dien de pannenkoeken bijvoorbeeld op met jam en room of citroen en suiker. Houd je meer van hartig? Ga dan voor een pannenkoek met ham, prei en kaas. Ook de recepten voor deze pannenkoekvariaties kun je vinden op de site van Buckingham Palace.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Buckingham Palace, Culy
Beeld | Getty

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant