Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dat wordt smullen: Paaskoekjes met zelfgemaakte lemoncurd

at-wordt-smullen-paaskoekjes-met-zelfgemaakte-lemoncurd.jpg

Tijdens de Paasdagen wil je ook graag iets lekkers bij de koffie of thee. Deze paaskoekjes met lemoncurd zijn daar ideaal voor. Deze ei-koekjes zijn dik bestoven met poedersuiker en gevuld met zelfgemaakte lemoncurd.

Deze koekjes zijn gemakkelijk zelf te maken. Dit recept is goed voor 15 stuks.

Benodigdheden

Voor de koekjes

  • 250 g bloem + extra om te bestuiven
  • ½ zakje bakpoeder
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 60 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 1 ei, gesplitst (M)
  • 3 el melk
  • poedersuiker

Voor de lemoncurd

  • 2 eieren (M)
  • rasp en sap van 2 biologische citroenen
  • 200 g suiker
  • 115 g boter

Extra nodig: uitsteekvormpje in ei-vorm*, klein rond uitsteekvormpje.

*Heb je geen ei-vormpje? Maak dan zelf een malletje van stevig karton.

Bereidingswijze paaskoekjes met lemoncurd

  1. Zeef voor de koekjes de bloem en vermeng met het bakpoeder.
  2. Klop de boter, de suiker, de vanillesuiker en het zout schuimig.
  3. Roer er de eierdooier en de melk door en voeg daarna in twee keer het bloemmengsel toe.
  4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een samenhangende bal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
  5. Verwarm intussen de oven voor op 160 °C.
  6. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
  7. Steek of snijd er ± 30 ‘eitjes’ uit. Steek uit de helft van de eitjes een rondje.
  8. Klop het eiwit licht op en bestrijk de hele ei-koekjes ermee.
  9. Leg de koekjes met gat erop en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ± 12 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster volledig afkoelen.
  10. Verwarm voor de curd de suiker en de boter au bain-marie. Zorg dat de kom het water niet raakt.
  11. Voeg de citroenrasp en het -sap toe.
  12. Klop de eieren apart in een kom en giet bij het citroenmengsel. Blijf voortdurend roeren totdat het mengsel dik gebonden is. Laat afkoelen.
  13. Bestrooi de koekjes dik met poedersuiker en schep een theelepel curd in de holtes.

Bereidingstijd: ± 1 uur.

Lees ook: Schattig: met déze DIY maak je deze leuke eivaasjes

Ziet er goed uit!

Fotografie | Wout Hendrickx
Foodstyling en recepten | Sonja Peeters

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 14– 2021. 
Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant