Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Paasbrood: dit kun je er nog meer van maken

paasbrood.jpg

Het is bijna Pasen, en daar hoort natuurlijk ook paasbrood bij. We zijn er dol op, maar wist je dat je er ook nog een aantal andere dingen mee kunt maken? Voor als je eens een andere twist aan het paasontbijt wil geven of voor het onwaarschijnlijke geval dat je na een tijdje toch wel uitgekeken raakt op het paasbrood.

Van zoet tot hartig: zo veelzijdig is paasbrood. 

Paasbrood wentelteefjes

Als je iets te enthousiast bent geweest met je paas-inkopen en je je flink hebt uitgesloofd voor het paasontbijt, kan het zijn dat je wat paasbrood overhoudt. Zeker als het brood al wat ouder begint te worden is dit perfect om wentelteefjes van te maken. Dit maak je eigenlijk precies zoals je normaal wentelteefjes zou maken. Dus dip je paasbrood in een mengsel van ei, melk, kaneel en een klein snufje zout. Je kunt ook nog suiker aan je mengsel toevoegen, maar aangezien paasstol al redelijk zoet is kun je dit prima achterwegen laten. Bak de wentelteefjes vervolgens gaar en bestrooi ze met wat poedersuiker en kaneel. 

Paasbroodpudding 

Je kunt je overgebleven paasbrood ook heel goed gebruiken om broodpudding van te maken. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4-6 sneetjes paasbrood
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels abrikozenjam (of een andere smaak naar keuze)
  • 1 ei
  • 125 ml slagroom
  • De geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker  
  • 2 zakjes vanillesuiker 

Verwarm eerst je oven voor op 175 graden en vet vier eenpersoons ovenschaaltjes ruim in met boter. Mocht je met meer dan vier personen zijn, dan heb je uiteraard extra ovenschaaltjes nodig. Deze moeten ongeveer een inhoud van 200ml hebben. Snij het brood in 4 stukken en besmeer deze met boter, jam en de amandelspijs uit het brood. Deze leg je vervolgens in je ovenschaaltjes. Klop daarna het ei los met de slagroom en voeg hier je vanillesuiker en geraspte sinaasappelschil aan toe. Dit giet je over de stukken paasbrood in de schaaltjes. Daarna strooi je de bruine suiker er overheen en de overgebleven boter. De broodpudding bak je in ongeveer 20-25 minuten gaar tot ze er mooi bruin uitzien. Haal de pudding als het nog warm is omgekeerd op een bordje uit je ovenschaaltjes en serveer met een bolletje ijs.

Lees ook: Zelf paasbrood bakken

Paasbrood tosti’s 

Als je dol bent op de smaakcombinatie van zoet en hartig maar paasbrood met kaas al kent, dan is het tijd voor een volgende stap: de paasbrood tosti. Je kunt simpel beginnen door je tosti met kaas en ham te maken. Maar probeer het ook eens met brie en krokante pancetta ham of geitenkaas en tijm. Ben je toch meer een zoetekauw? Dan kun je ook een tosti maken door de amandelspijs uit te smeren over de binnenkant van je brood en deze te beleggen met fruit zoals banaan of appel. Smeer de buitenkanten met een klein beetje boter in en bak of grill de tosti mooi goudbruin. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLEeten, Okoko recepten, Brood.net
Beeld | iStock

Ook interessant