Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zijn je aardbeien overrijp? Dit kun je er nog van maken

overrijpe-aardbeien-dit-lekkers-kun-je-er-nog-van-maken.jpg

De zomermaanden zijn dé tijd voor aardbeien. Als ze op tafel staan kunnen we er haast niet van afblijven, en toch ontkomen we er niet altijd aan: overrijpe aardbeien. In de vuilnisbak ermee? Zonde. Dit kun je nog maken van overrijpe aardbeien. 

Zo haal je echt alles uit het aardbeienseizoen.

Overrijpe aardbeien 

Een goede aardbei herken je aan het glanzende jasje, zonder deukjes. Verse aardbeien kun je ongeveer een á twee dagen buiten de koelkast bewaren voor de eerste overrijp worden of zelfs beginnen te schimmelen. In de koelkast gaan ze ongeveer drie dagen mee. Heb je een bak aardbeien in huis gehaald? Was ze dan meteen met koud water. Hoe kouder het water, hoe steviger de aardbei blijft. Je kunt je aardbeien ook invriezen als je de lading niet binnen drie dagen op gaat eten. Mocht het ondanks deze tips toch gebeuren dat je met overrijpe aardbeien achterblijft, dan kun je er gelukkig nog een hoop mee. Je kunt er bijvoorbeeld een van de onderstaande lekkernijen mee maken:

Een smoothie

Een van de makkelijkste manieren om je overrijpe aardbeien te gebruiken is door er een smoothie van te maken. Voeg naast je aardbeien wat ander fruit toe en mixen maar. Zo krijg je toch nog die vitamientjes binnen als je aardbeien hun stevigheid zijn verloren. Als je meer geduld hebt dan kun je de aardbeien ook pletten tot een soort aardbeiensapje. Hiermee kun je bijvoorbeeld een strawberry daiquiri cocktail maken. 

Aardbeienboter

Je kunt van overrijpe aardbeien ook een aardbeienboter maken. Erg lekker op een versgebakken croissantje. Hiervoor meng je 125 gram boter op kamertemperatuur met 125 gram aardbeien. Dit wikkel je vervolgens in een cilindervorm in plasticfolie. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast en klaar is je boter.

Lees ook: Waarom je aardbeien eigenlijk áltijd in zout water zou moeten onderdompelen

Saus of jam 

Van overrijpe aardbeien kun je ook een aardbeiensausje of een jam maken. Voor een aardbeiensaus snij je de overrijpe aardbeien in kleine stukjes en laat je ze met een beetje water en een schepje suiker een half uur weken. Om een jam te maken kun je de aardbeien ook klein snijden of pureren. Doe dit in een pan met een beetje citroensap en geleisuiker en laat dit inkoken. Laat het nog vier minuten doorpruttelen wanneer het kookt en je zelfgemaakte jam is klaar. 

Waterijsjes

De ideale verkoeling op een hete dag is natuurlijk waterijs. Gelukkig kun je dit heel makkelijk zelf maken. Plet hiervoor je overrijpe aardbeien tot een papje en voeg een beetje limonadesiroop toe voor wat extra zoetigheid. Giet dit mengsel vervolgens in een waterijsjesvorm en laat het een paar uur in de vriezer staan. Daarna kun je genieten van een heerlijk aardbeienijsje.

Sorbetijs 

Als je de smaak te pakken hebt kun je de overrijpe aardbeien ook gebruiken om sorbetijs van te maken. Dit werkt beter dan normale aardbeien, omdat de overrijpe varianten zachter zijn. Je kunt ze eventueel ook nog even kort koken om ze nog zachter te maken. Roer dit vervolgens door je sorbetijs voor een lekker toetje. 

Aardbeien roosteren 

Als laatste kun je je overrijpe aardbeien ook kort roosteren. Zo krijgen ze wanneer ze zacht zijn geworden hun structuur weer terug. Leg ze op een bakplaat en rooster ze op 165 graden Celsius in een uurtje weer stevig. Voeg een schepje suiker toe voor een extra zoet laagje. Geroosterde aardbeien kun je snacken, maar je kunt ze ook aan je yoghurt toevoegen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | The Kitchn, Het Laatste Nieuws, Healthymiss
Beeld | iStock

Ook interessant