Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is het heel erg als je af en toe de ovendeur opent tijdens het bakken?

is-het-heel-erg-als-je-af-en-toe-de-ovendeur-opent-tijdens-het-bakken.jpg

Wanneer je iets aan het bakken bent in de oven, is het héél verleidelijk om af en toe checken of alles nog wel goed gaat. En dus doe je een paar keer de ovendeur open. Maar is het wel zo verstandig om dat te doen? Worden je baksels hier niet minder lekker van of merk je er niks van?

Wij leggen het je hier uit.

De nadelen

Zeker bij cakes of taarten kan het fijn zijn om de ovendeur even open te doen, zodat je even met een vork kan voelen of ‘ie al goed is. Maar wat blijkt nu? Bij het open doen van de ovendeur komt er ook meteen een stroom koude lucht binnen, die het bakproces verstoort. Ook kan het zo zijn dat de temperatuur van je oven meteen flink daalt, iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Lees ook: zelf brood bakken? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Effect op verschillende baksels

Nu zal het bij een cake of een bananenbrood niet heel veel uitmaken of je de ovendeur hebt open gedaan, maar wanneer je een recept hebt met weinig bloem (zoals een biscuit) is het absoluut niet slim. Het biscuit kan hier namelijk door in elkaar zakken en is daarna niet meer te herstellen. Bij het maken van een biscuit zul je dus echt de ovendeur dicht moeten laten en alleen af en toe door het raampje spieken.

Iets omdraaien?

Nu zal je bij sommige recepten niet anders kunnen dan de ovendeur tóch open doen, omdat je bijvoorbeeld iets halverwege moet omdraaien. Als dit bij jou het geval is, dan doe je er goed aan om te wachten tot je baksel al minimaal de helft van de baktijd erop heeft zitten. Zo krijgt je baksel de kans om te rijzen en zijn vorm te stabiliseren. Ook is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk doet, zodat je de ovendeur ook weer snel dicht kunt doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron  | 24Kitchen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant