Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Oud-Hollandse groente komt terug

oud-hol_groente-jpg.jpg

Groenten van ‘vroeger’ wordt steeds vaker opgediend. Deze trend is ook in de normale supermarkten te vinden. Zij hebben pastinaak en schorseneren in het assortiment en meiraapjes en aardperen zijn ook veel gemakkelijker te verkrijgen dan vijf jaar geleden. Oud-Hollands is hip, maar is het ook wel gezond?

ankeiler_oudhol_groenteOud-Hollandse groenten worden ook wel ‘vergeten groenten’ genoemd. Deze groenten werden door onze voorouders misschien wel elke dinsdag gegeten, maar de naam weten we vaak niet meer.

Oude groenten terug in de supermarkt
Jac Nijskens van het Historisch Groentenhof in Beesel is één van de mensen die deze ouderwetse soorten weer op de kaart hebben gezet. Niskens en andere liefhebbers propageren in verschillende tv-programma’s en andere media dat ouderwetse groenten weer terug moet komen in ons eetpatroon. En dat is goed gelukt. Door de persaandacht en kookboeken van Jamie Oliver, die ook gek is op ouderwetse groenten, zijn veel van dit soort groenten niet langer ‘vergeten’, maar zelfs hot. Sinds deze kleine hype zijn soorten groenten als pastinaak, schorseneren en postelein gewoon te halen bij de supermarkt. Bij bijna elke natuurwinkel zijn wel één of meer ouderwetse, vaak lokaal geteelde bijzondere aardappelrassen te koop.

Gezonder of niet?
De vraag is of deze groenten nu ook gezonder zijn dan het huidige doorgeteelde tomaatje uit de kas of een zakje voorgesneden slamix. Het is antwoord hierop is niet glashelder. Voorsnijden levert wel wat vitamineverlies op, maar als oude groenten worden doorgekookt volgens grootmoeders recept, krijgen we hetzelfde effect. Of een groentesoort nou net nieuw is of al eeuwen oud, het bevat altijd een eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Dat is bij Oud-Hollandse groenten ook het geval. Vroeger werden wel grotere vitaminegehaltes gemeten, maar dat kwam doordat de meetapparatuur van die tijd niet helemaal nauwkeurig werkte. Deze oude groenten hebben zeker een gezonde eigenschap. Ze maken het variëren een stuk gemakkelijker.

Koken met verschillende soorten Oud-Hollandse groenten
U kunt natuurlijk lekker ouderwets koken omdat het zo heerlijk romantisch is of omdat u er stiekem ook in gelooft dat middeltjes van vroeger ‘wondertjes’ verrichten. De onderstaande lijst kan u al aardig op weg helpen. U kunt op Internet veel recepten vinden waarin oude groenten terugkomen.

Schorseneren
U kunt schorseneren koken, door de stamppot doen, roosteren en nog veel meer. De gemiddelde kooktijd van deze groenten bedraagt 20 minuten. Schorseneren zijn rijk aan vitamine C en ijzer. U kunt deze groente verkrijgen in het najaar en de winter bij sommige supermarkten.

Postelein
U kunt rauwe postelein in salades eten of u doet postelein gekookt in de stamppot. Postelein is zeer geschikt als bijgerecht. De gemiddelde kooktijd van postelein is maar 6 minuten. In deze groente zit vooral rauwe vitamine C en ijzer. U kunt deze groente het hele jaar door kopen bij enkele supermarkten. Er zijn wel twee soorten postelein: zomer- en winterpostelein.

Aardperen
U kunt aardperen koken, stomen en in ovenschotels gebruiken. De gemiddelde kooktijd is 20 minuten en in deze groente zit vooral kalium en calcium. U kunt de groente halen bij sommige supermarkten, in het najaar en winter.

Meiraapjes
U kunt deze groente koken, stomen, roosteren en nog op vele andere manieren bereiden. De gemiddelde kooktijd is ook bij deze groente 20 minuten. Ook in meiraapjes zitten vooral kalium en calcium. U kunt meiraapjes kopen in sommige supermarkten in de seizoenen zomer en herfst.

Pastinaak
Pastinaak kunt u koken en roosteren, maar u kunt ze zelfs frituren en er chips van maken. De gemiddelde kooktijd bedraagt 20 minuten. Er zit minder vitamine C in pastinaak dan in een aardappel, maar ook veel minder calorieën. De groente is verkrijgbaar in het najaar en winter en is te koop bij sommige supermarkten.

Tips voor de stamppot
Heeft u al zin in ouderwets gezond eten? Let dan wel op uw vetgebruik en vleeskeuze. Combineer uw kennis van nu, met het eten van toen!

– Gebruik bij het koken geen roomboter, maar olijfolie of vloeibaar vet uit een 
  knijpfles.
– Kies gerookte kip of hamblokjes in plaats van spekjes.
– Kies kalkoen, tartaar of tofu in plaats van rookworst. Ook magere rookworst
  levert veel calorieën.
– Rustig aan met vette jus! Maak uw stamppot smeuïg met bouillon, mosterd
   en wat melk in plaats van veel jus.
– Varieer met historische groente. Dit is mogelijk bij heel veel soorten.

Bron: gezondheidsnet.nl

Ook interessant