Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Alleen nog oud brood in huis? Zó maak je het weer vers

alleen-nog-oud-brood-in-huis-zo-maak-je-het-weer-vers.jpg

Er is niets zo heerlijk als een vers brood van de bakker. Die geur alleen al… Helaas is het vaak na één dag al een stuk minder lekker, en na een aantal dagen kun je er iemand bewusteloos mee slaan.

Hoe kun je toch nog genieten van oud(er) brood?

Lage temperatuur droogt uit

Brood droogt uit wanneer het water, dat zich in het deeg bevindt, zich verplaatst. De structuur verandert en dat zie (en proef) je terug als een uitgedroogde boterham. Hoe lager de temperatuur is waar je het bewaart, hoe sneller het uitdroogt. Het is dus een fabeltje dat je je bammetje in de koelkast langer kunt bewaren.

Invriezen

In de vriezer kun je je boterham juist wel langere tijd bewaren. De temperatuur van de vriezer is zó laag, dat het hele verouderingsproces stopgezet wordt. Wanneer je het brood gelijk na aankoop invriest, kun je nog weken genieten van een verse boterham.

Oud brood opwarmen

Is jouw bolletje, snee brood of stokbroodje echt uitgedroogd? Geen zorgen. Wanneer je een droge boterham of bakkersbol verwarmt, dan komt het vastzittende water weer los. Wanneer het water zich weer door het broodje verplaatst, zal hij een stuk minder droog smaken. Let er wel op dat je het deegwaar niet té erg verwarmt, want dan verdampt het water en eindig je waarschijnlijk met iets dat meer op een beschuit lijkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

In de oven

Het opwarmen van en broodje kan door middel van een broodrooster, of de oven. De laatste optie is handig wanneer je broodjes hebt die niet in een broodrooster passen. Haal eerst het broodje vluchtig onder de stromende kraan door om hem vochtig te maken. Dit water trekt tijdens het verhitten het deeg in, waardoor het weer lekker smeuïg wordt. Vaak is vijf tot tien minuten op maximaal 200 graden verwarmen genoeg.

Zo snel mogelijk eten

Was je broodje al donkerbruin gebakken? Voorkom dan dat het in de oven verbrandt door hem af te dekken met aluminiumfolie. Eet hem daarna wel zo snel mogelijk op, want deze oplossing is maar tijdelijk. Na een paar uur is je brood weer droog, en dan is het niet meer te redden.

Bron | ELLE
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.

Ook interessant