Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ottolenghi & Tamimi: Jeruzalem

ottolenghi-tamimi-jeruzalem.jpg

Misschien klinken de namen je al bekend in de oren: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Dé kookguru’s van dit moment. Nu eens even geen Italiaans of Frans op je bord, maar invloeden vanuit het Midden-Oosten!

Yotam Ottolenghi
Yotam, geboren in de Arabische kant van Jeruzalem, begon zijn kookcarrière met een kookcursus van <em>Le Cordon Bleu</em> in Londen, waar hij sindsdien woont. Ottolenghi: ‘Ik realiseerde me dat creatief koken bij mij past toen ik patissier was en een van de obers mij toeriep: ‘Dat was de lekkerste chocolade-brownie die ik ooit heb gegeten!’ Dat heb ik sindsdien vaker gehoord.’


Sami Tamimi
Sami Tamimi is geboren in de Oude Stad van Jeruzalem, een kleine, intieme, gesloten gemeenschap die letterlijk binnen de oude stadsmuren leefde. Al op jonge leeftijd had Sami belangstelling voor koken en bracht uren door bij zijn moeder en zijn grootmoeder in de keuken. Mannen kookten over het algemeen niet, tenminste niet zoals vrouwen. Sami’s vader was wel dol op koken, maar alleen voor zijn plezier. Moeders kookte om de belevenis te delen met haar vriendinnen en met haar gezin te eten. Tamimi: ‘Ik geloof dat ik zowel mijn vaders liefde voor eten heb geërfd als mijn moeders liefde voor het mensen te eten geven.’

Jeruzalem
Inmiddels wonen beide koks in Londen, waar ze hun krachten bundelen. Jeruzalem, het nieuwe boek van dit duo, staat in het teken van Jeruzalem met al zijn invloeden en culturen. Eén Jeruzalemse keuken is er namelijk niet. Wie een stapje terug doet en naar het grotere beeld kijkt, ziet een aantal kenmerkende elementen die in de meeste lokale keukens aanwezig zijn. Iedereen, maar dan ook iedereen, gebruikt fijngesneden komkommer en tomaat voor een Arabische of een Israëlische salade. Groenten gevuld met rijst of met vlees en rijst komen ook bijna overal op tafel, evenals pasteitjes gevuld met kaas. Daarnaast zijn ze verzot op allerlei ingemaakte groenten, overvloedig gebruik van olijfolie, olijven en citroensap.

Lekkere recepten van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi:
Salade van saffraankip en kruiden
Basisrecept voor hummus
Salade van spinazie, dadels en amandel

Wil jij meer lekkere recepten? Bestel het boek dan voor €34,95 bij bol.com.
Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059564664.

Ook interessant