Eten

Ottolenghi: salade van spinazie, dadels en amandel

ottolenghi-salade-van-spinazie-dadels-en-amandel.jpg

Deze salade van Yotam Ottolenghi is geïnspireerd op de smaken van Jeruzalem!

In Jeruzalem krijgen pitabroodjes nauwelijks de tijd om bij de bakker op de plank te liggen. Eet ze vers binnen enkele uren na het bakken. Of maak knapperige croutons van de restjes. Yotam Ottolenghi serveert ze bij soepen en strooit ze over salades. Luchtdicht afgesloten zijn ze minstens een week knapperig.

Meer lekkere recepten of ben je benieuwd naar de chefs? Lees hier meer Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.

Ottolengi’s salade van spinazie, dadels en amandel – 4 personen
1 eetl. wittewijnazijn
½ middelgrote rode ui, in dunne ringen
100 g ontpitte medjool dadels, overlangs in vieren
30 g boter
2 eetl. olijfolie
2 kleine pitabroodjes, ca. 100 g, in stukjes van grofweg 4 cm gescheurd
75 g hele ongezouten amandelen, grofgehakt
2 theel. sumak
½ theel. gedroogde chilivlokken
150 g jonge spinazie, gewassen
2 eetl. citroensap
zout

Bereiding
Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg.

Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chili en ¼ theelepel zout door. Laat ze afkoelen.

Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en nog een snufje zout toe. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen.

Wil jij meer heerlijke recepten van Yotam Ottolenghi uitproberen? Bestel het boek dan voor €34,95 bij bol.com. Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059564664.

Ook interessant