Eten

Ottolenghi: salade van saffraankip en kruiden

ottolenghi-salade-van-saffraankip-en-kruiden.jpg

Deze kleurrijke salade is bijzonder smeuïg en verfrissend. Hij werd ontwikkeld door de chefs van Ottolenghi in Belgravia en is daar een enorm succes.

Meer lekkere recepten of ben je benieuwd naar de chefs? Lees dan snel verder voor meer Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.

 

 

 

Ottolenghi’s salade van saffraankip en kruiden – 6 personen
1 sinaasappel
50 g honing
½ theel. saffraandraadjes
1 eetl. wittewijnazijn
ca. 3 dl water
1 kg kipfilets
4 eetl. olijfolie
2 kleine venkelknollen, in dunne plakken
15 g korianderblaadjes
15 g basilicumblaadjes, gescheurd
15 g muntblaadjes, gescheurd
2 eetl. citroensap
1 rode chilipeper, in dunne ringetjes
1 teen knoflook, fijngehakt
zout en zwarte peper

Bereiding
Verhit de oven tot 200 °C. Snijd aan beide kanten van de sinaasappel 1 plakje van 1 cm af en snijd de vrucht in 12 partjes met de schil. Verwijder eventuele pitten. Doe de sinaasappelparten in een kleine pan met honing, saffraan, azijn en zoveel water dat de partjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat ze een uur zachtjes koken. Uiteindelijk moeten de sinaasappelpartjes overblijven met 3 eetlepels dikke siroop; voeg tijdens het koken wat water toe als er nog maar weinig in de pan zit. Pureer de sinaasappelpartjes en de siroop in een foodprocessor tot een gladde, vloeibare puree; voeg zo nodig nog wat water toe.

Vermeng de kipfilets met de helft van de olijfolie en royaal zout en peper en leg ze op een hete grillpan. Gril ze aan elke kant circa 2 minuten en zorg dat er een ruitpatroon op de kip ontstaat. Leg de filets in een braadslee en zet deze 15-20 minuten in de oven tot de kip net gaar is.

Scheur de kip als hij voldoende afgekoeld, maar nog warm is met de vingers in grove, vrij grote stukken. Doe ze in een grote kom en schep de helft van de sinaasappelpuree erdoor. (je kunt de andere helft een paar dagen in de koelkast bewaren en aan een kruidensalade of bij vette vis zoals zalm of makreel serveren).

Doe de overige ingrediënten voor de salade erbij met de rest van de olijfolie en schep alles rustig door elkaar. Proef, voeg zout en peper naar smaak toe en eventueel naar smaak nog wat olijfolie en citroensap.

Wil jij meer heerlijke recepten van Yotam Ottolenghi uitproberen? Bestel het boek dan voor €34,95 bij bol.com. Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059564664.

Ook interessant