Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ottolenghi: basisrecept voor hummus

hummus-carrousel.jpg

Ottolenghi’s basis hummusrecept is heerlijk smeuig.
Serveer de hummus op een schaal, besprenkeld met olijfolie en met pita of gewoon brood. Bewaar deze hummus maximaal drie dagen in de koelkast.

Meer lekkere recepten of ben je benieuwd naar de chefs? Lees meer over Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.

Ottolenghi’s basisrecept voor hummus
250 g gedroogde kikkererwten
1 theel. natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
270 g lichte tahinpasta (pasta van sesamzaad)
4 eetl. citroensap
4 tenen knoflook, fijngewreven
1 dl ijskoud water
zout

Bereiding
Was de kikkererwten een dag van tevoren en doe ze in een grote kom. Overgiet ze met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht weken.

Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout. Bak ze al roerend circa 3 minuten. Voeg 1½ liter vers water toe en breng het aan de kook. Schep steeds het schuim en eventuele bovendrijvende vliesjes van het oppervlak af en laat de kikkererwten gaar koken. Dat kan tussen 20 en 40 minuten duren, afhankelijk van de soort en de leeftijd, maar ook nog veel langer. Als de kikkererwten gaar zijn moeten ze mooi zacht zijn, en gemakkelijk breken als u een erwt tussen duim en wijsvinger drukt, maar geen puree worden.

Giet de kikkererwten af. Je hebt nu zo’n 600 gram. Doe ze in de kom van een foodprocessor. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan terwijl de motor draait tahin, citroensap, knoflook en 1½ theelepel zout toe. Doe druppel voor druppel het ijskoude water erbij en roer tot het een gladde, romige puree is; dat duurt circa 5 minuten.

Schep de hummus in een schaal, dek hem af met plasticfolie en laat hem minstens 30 minuten rusten. Zet de hummus als je hem niet meteen gebruikt afgedekt in de koelkast. Haal hem 30 minuten voor gebruik eruit.

Meer heerlijke recepten van Yotam Ottolenghi uitproberen? Bestel het boek dan voor €34,95 bij bol.com. Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059564664.

Ook interessant