Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ossenstaart

Al maanden ligt het leeslint in Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt bij de ossenstaart. Vanmiddag zijn we in het zonnetje heerlijk naar de slager gewandeld en hebben ossenstaart meegenomen. Inmiddels staat de ossenstaart alweer zo’n 3 uur in de oven en ruikt het héérlijk hier in huis. Hoe langer de ossenstaart stooft, hoe malser het vlees. De zuren van de wijn en tomaat helpen daarbij ook een handje. Yolanda zegt 4-5 stoofuren, daar ben ik het helemaal mee eens.

Een hele ossenstaart bestaat uit staartwervels omgeven door vlees. Voor de verkoop wordt de staart tussen de wervels door in stukken gesneden. Omdat de staart vooral spierweefsel bevat -en dus taai vlees-, kun je ossenstaart het beste stoven of koken. Het stuk bot, de wervel, stoof je mee. Dat geeft veel smaak en zorgt voor een mooie binding doordat het rijk is aan gelatine.

Bak de stukken ossenstaart eerst rondom bruin aan. Dat maakt de stoofpot straks extra lekker en mooi goudbruin van kleur.

Yolanda geeft er aardappelpuree met knoflook en ratatouille bij. Ik haal het vlees na het stoven alvast van de botten en schep dit weer door de saus. Met verse papardelle staat er morgen in no-time een heerlijk gerecht op tafel.

Gestoofde ossenstaart, voor 4 personen:

8 stukken ossenstaart van 6-8 cm doorsnee
zout en versgemalen peper
2 eetlepels bloem
3 eetlepels olijfolie
2 uien, grofgesnipperd
4 teentjes knoflook, gepeld
2,5 dl rode wijn
400 g tomatenblokjes (blik)
2 laurierblaadjes

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem.
2 Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan en braad op een matig hoog vuur alle stukken ossenstaart rondom goudbruin aan.
3 Leg de stukken ossenstaart naast elkaar in een ovenschaal. Verhit de rest van de olie en fruit de uien en knoflook 5 minuten op een matig vuur. Voeg de wijn, tomatenblokjes en 4 dl water toe. Schenk dit mengsel over de ossenstaart en stop de laurierblaadjes ertussen.
4 Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de ossenstaarten in het midden van de oven in 4-5 uur gaar. Controleer na ongeveer 2 uur of er nog voldoende vocht in de schaal zit en vul dit zonodig aan.

ps. van ossenstaart kun je ook heerlijke loempia’s en bitterballen maken!


foto: vlees.nl

Ook interessant