Eten

Vergeet witte wijn en rosé: oranje wijn is hét zomerdrankje van 2020

oranje-wijn.jpg

Iedere zomer is een ander drankje favoriet: van Aperol spritz tot prosecco of van limonsecco tot witte wijn. Een fles koude rosé op het terras of in de tuin doet het altijd goed. Maar dit jaar is oranje wijn hét zomerdrankje van 2020.

Maar wat is het eigenlijk en waar kun je deze wijn het best bij drinken?

Comeback

Het kan kloppen dat je deze bijzondere wijn nog niet bent tegengekomen op een wijnkaart. Het was tot voorkort slechts te verkrijgen in specifieke wijnbars. Deze wijn wordt gemaakt met een heel oude techniek die al meer dan vijfduizend jaar oud is. Eigenlijk helemaal niet hip dus, maar eerder antiek. De techniek is met name populair onder de biologische boeren. Nu heeft de oranje wijn een comeback gemaakt – de techniek is namelijk in 1998 weer op de kaart gezet – en schijnt hét zomerdrankje van 2020 te worden.

Wat is oranje wijn?

Oranje wijn is een droge witte wijn en wordt bijna hetzelfde gemaakt als rode wijn. De fermentatie vindt enkele dagen tot soms enkele maanden plaats op de schil en steeltjes van de druiven. De wijn krijgt hierdoor tannines, die zorgen voor textuur en body. De druiven worden gefermenteerd in een open vat van klei, hout of staal. Tijdens dit proces worden de suikers in druiven omgezet in alcohol. Omdat dit maar kort gebeurt, heeft de wijn veel primaire smaken zoals citrusvruchten, sinaasappelschil, bittere kruiden en specerijen. Ook krijgt de wijn tijdens dit proces zijn oranjekleurige kleur.

Verschil met rosé

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij deze druiven maar kort worden ingeweekt. Op deze manier krijgt de wijn niet veel kleur en tannines. Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven met een lange inweektijd. Deze wijn krijgt daarom juist meer kleur en tannines. Het is bijna niet te vergeleijken.

Lees ook
Rode wijn blijkt ook om déze reden gezond te zijn

Oranje wijn bij het eten

Omdat oranje wijn een volle smaak heeft, kun je dit het best drinken bij pittige curry’s of Aziatische gerechten. Maar ook bij de salades van bijvoorbeeld Ottolenghi, die bekend staan om combinaties van zout en zuur, past deze stevige wijn goed. Daarnaast gaat de oranje wijn ook heerlijk samen met sushi, vette vis en andere vettige vleesgerechten. Dus voor alle wijndrinkers die eens iets anders willen proberen: probeer eens de oranje wijn!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Redonline.co.uk, Wine-is-fun.com
Beeld | iStock

M27

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant