Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Oosters gemarineerde zalm met peulensalade

zalm-01.jpg

Wie heeft er nou zin om ’s zomers boven walmende pannen te hangen? Want
a: veel te warm en b: je wilt zo lang mogelijk buiten zijn. Aan dit zomerse recept komt geen pan te pas.

 

Ingrediënten

– 400 g rauwe zalmfilet (van het middenstuk), zonder vel 

– 4 g zeezout

–  4 g suiker 

– 1 stengel citroengras 

– 40 g gemberwortel 

– 5 citroenblaadjes (djeroek poeroet) 

– 20 g korianderblaadjes + extra om te garneren

- 1 el rozenwater 

– 3 el olie

Voor de peulensalade:  100 g peultjes
-  ½ struik paksoi
–  ½ kleine winterpeen, in 5 cm lange, luciferdunne reepjes
–  1 tl wasabi (tube)
–  1 tl suiker 
–  2 el rijst- of wijnazijn
- 3 el zonnebloemolie 
– 50 g gebakken kroepoek

 

Bereiding:
– Snijd de zalmfilet in plakken van ± ½ cm en leg ze naast en tegen elkaar aan op een schaal. Bestrooi ze met het zout en de suiker.

– Snijd het citroengras en de gemberwortel in grove stukken en maal ze samen met de citroen- en korianderblaadjes, het rozenwater en de olie tot een grove pasta in de keukenmachine.

– Verdeel de kruidenpasta over de vis en dek de schaal af met plasticfolie. Leg op het folie op de vis een andere schaal of een bord, zodat er wat gewicht op rust. Dit zorgt ervoor dat de marinade beter in de vis trekt.

– Zet het geheel in de koelkast en laat een nacht marineren. Schraap de kruidenpasta met een lepel van de plakjes vis en verdeel ze over vier borden. Snijd voor de peulensalade de peultjes over de lengte in zeer dunne reepjes.

-Haal de paksoibladeren los van de stelen, snijd ze fijn en snijd de stelen in schuine repen van 1 cm. Meng alle groenten.

– Maak een dressing door de wasabi en de suiker goed te mengen met de azijn en hier langzaam, al roerend, de olie aan toe te voegen.

–  Schep de dressing door de groenten en verdeel de salade over de borden.
Bereidingstijd: ± 30 min. + 1 nacht marineren.

 

Bekijk meer gemakkelijke recepten in Margriet 28 (2013). 

Ook interessant