Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Meest Gelezen

Zoetekauwen opgelet: dít is het ongezondste beleg op brood

ongezondste-beleg-op-brood.jpg

We hoeven je vast niet uit te leggen dat een dikke laag chocopasta, een lading hagelslag of een overvloed aan aardbeienjam niet de aller beste keuze is op brood. Maar in de categorie ‘zoet’ er is één soort beleg op brood dat het ongezondste is. 

En ook hartig beleg komt niet heel goed uit de test. 

Het ongezondste beleg op brood

Er zijn een hoop zoete soorten beleg op brood, zoals: chocopasta, hagelslag, chocolade vlokken, honing, vruchtenhagel, jam en appelstroop. Bij die laatste drie hoop je misschien stiekem dat die keuze nog iets gezonder is, doordat er fruit in zit. Maar niets is minder waar. Vruchtenhagel blijkt namelijk het ongezondste zoete beleg op brood te zijn. In 15 gram vruchtenhagel zit namelijk 14,7 gram suiker en 59 kcal. Omgerekend is dat ongeveer 3,5 suikerklontje dat je op je boterham strooit. Helaas is de rest ook niet heel veel beter:  

  • Vruchtenhagel (15 g): 59 kcal en 14,7 g suiker
  • Honing (15 g): 48 kcal en 12 g suiker
  • Vlokken (15 g): 68 kcal en 10,5 g suiker
  • Hagelslag (15 g): 68 kcal 9,7 g suiker
  • Chocoladepasta (20 g): 114 kcal en 12,2 g suiker
  • Appelstroop (20 g): 56 kcal en 11,6 g suiker
  • Jam (20 g): 50 kcal en 10,2 g suiker

Lees ook: Hoe weet je of een brood gezond of juist óngezond is?

Ongezondste vleeswaren 

Wil je je vruchtenhagel voortaan liever voor iets hartigs verruilen? Let dan ook op als je voor vleeswaren op brood gaat. Uit een onderzoek van de Consumentenbond kreeg geen enkele van de zestien geteste worsten een voldoende, maar vooral Gelderse worst bleek de ongezondste keuze op brood. Dit komt door het hoge vet- en zoutgehalte. In 100 gram Gelderse worst zit namelijk gemiddeld 28 gram vet, waarvan 10 gram ongezond verzadigd vet is. Ook zit er 2,3 gram zout in 100 gram Gelderse worst. Daarnaast kwam smeerleverworst er vanwege het vet- en zoutgehalte ook slecht van af. Alleen magere vleeswaren zoals runderrookvlees en kipfilet kwamen iets beter uit de test, maar alsnog zaten hier veel zout en (onverzadigde) vetten in.

Zowel zoet als hartig broodbeleg is dus niet altijd de gezondste keuze. Uiteraard kun je jezelf hier af en toe wel op trakteren, maar probeer dit niet te vaak te eten.

Bron | Diabetesfonds, Consumentenbond, Libelle
Beeld | Getty Images

Ook interessant