Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Oma’s gehaktballen

omas-gehaktballen.jpg

Een smakelijke tip van delicious.

Topkok Eke Mariën van delicious legt uit hoe je de oer-Hollandse gehaktbal maakt, op recept van grootmoeder natuurlijk. Het geheim van een goede gehaktbal? Even aanbakken en laten stoven in de jus. Het liefst nog een nachtje laten staan.

Kooktips
Wanneer het water ‘uitgebruisd’ is,begint de boter donker te kleuren, waarna we kunnen met bakken.

Bak de gehaktballen goed aan op hoog vuur, zo krijgen ze een lekkere krokante korst. Wanneer ze goed donkerbruin zijn, blussen we de bal af met fond. Laat vervolgens de ballen gaar stoven op laag vuur. Als je de ballen laat koken, verliezen ze veel vocht en worden ze droog.

Let ook op het vlees: hoe magerder het vlees, hoe droger de bal. Kies liever voor halfom of ietwat vettig rundergehakt. Verder is ei belangrijk voor de binding. En kies ook goede kruiden als nootmuskaat, zout, peper en eventueel paprikapoeder, korianderzaad of gember.

Combineer bij het bakken boter en olie. Boter zorgt voor de smaak en een goede bruining. Olie zorgt voor net iets meer hitte.

Wil jij ook een lekkere gehaktbal op tafel zetten? Bekijk dan snel het filmpje om te zien hoe je dit maakt.

Ook interessant