Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Een echte klasiekker: zó maak je oma’s appeltaart

een-echte-klasiekker-zo-maak-je-omas-appeltaart.jpg

Wie heeft er niet genoten van de ‘ouderwetsche’ appeltaart van oma? Onder het deegdeksel zit een royale vulling van zure en zoete appels en rozijnen met de warme smaak van specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Een heerlijk recept voor oma’s appeltaart.

Nostalgisch lekker genieten.

Ingrediënten voor oma’s appeltaart

Met deze ingrediënten maak je een taart voor acht tot tien personen.

voor het deeg

  • 360 g patisseriebloem + extra om te bestuiven
  • 5 g zout
  • 15 g kristalsuiker
  • 235 g koude ongezouten boter

voor de vulling

  • 2 geschilde zure appels, bijvoorbeeld granny smith, klokhuis verwijderd, in dunne schijfjes
  • 3 geschilde zoete appels, bijvoorbeeld gala, klokhuis verwijderd, in dunne schijfjes
  • sap van ½ citroen
  • 25 g bloem
  • 130 g kristalsuiker
  • 2 el boter
  • 2 el melk
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl gemalen kruid­nagel
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 el amandelmeel
  • 1 el rietsuiker

extra benodigdheden: springvorm Ø 25 cm, ingevet en met bloem bestoven

Zo maak je het deeg:

Totale bereidingstijd: twintig 20 minuten + ± 1 uur rusttijd + ± 50 minuten oventijd + ± 40 minuten afkoelen

  1. Meng voor het deeg de bloem, het zout en de suiker in een grote mengkom. Voeg de boter toe en meng dit alles met je handen tot een ‘kruimelige’ consistentie.
  2. Vervolgens voeg je een deel van 50-70 ml ijskoud water toe en meng je het verder met je handen tot een samenhangend deeg. Voeg zonodig meer water toe.
  3. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en wikkel ze allebei apart in plasticfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Zo maak je vervolgens de taart

  1. Schep de appelschijfjes om met het citroensap. Meng in een aparte kom de bloem met de suiker en de specerijen en schud het mengsel door de appelschijfjes. Zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif je werkvlak met bloem en rol een stuk deeg dun uit met een deegroller. Zorg dat het deeg minimaal 4 cm groter is dan je vorm.
  3. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overtollig deeg af. Zet deze vorm in de koelkast en rol ondertussen het tweede stuk deeg uit.
  4. Haal de vorm uit de koelkast, ­bestrooi de bodem met het amandelmeel en vul de vorm kloksgewijs met de appelschijfjes.
  5. Verdeel blokjes boter over de vulling en leg de deeglap erover. Stop rondom goed in.
  6. Bestrijk het deeg met de melk en maak twee kleine inkepingen in het midden, zodat stoom kan ontsnappen. Bestrooi met de rietsuiker en bak de taart in het midden van de oven 40-50 minuten of tot hij goudbruin is. Laat minimaal 30-40 minuten afkoelen voor je de taart aansnijdt. Serveer de taart lauwwarm.
oma's appeltaart

Fotografie | Tom Swalens
Receptuur | Debby de Mangelaere/Les Filles Rouges
Tekstbewerking | Colette Beyne

Ook interessant