Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Uitgekeken op de klassieke oliebol? Probeer déze heerlijke variaties eens

oliebol-variaties.jpg

Oliebollen kunnen natuurlijk niet ontbreken op oudejaarsavond. Maar als je de klassieke versie nu wel hebt gezien, kun je ook een van de vele oliebol-variaties proberen voor een verrassende oudejaarssnack.

Glaasje champagne erbij, en smullen maar!

Klassiek oliebollenrecept

Het klassieke oliebollenrecept heeft de volgende ingrediënten: bloem, een snuf zout, eieren, roomboter, gedroogde gist, melk, basterdsuiker en poedersuiker. Maar als je dat teveel moeite vindt, kan het ook een stuk makkelijker. In de meeste supermarkten kun je een pak kant-en-klare oliebollenmix kopen, waar je alleen water en eventueel krentjes aan hoeft toe te voegen. Ga je wel voor de doe-het-zelf-versie? Dan vind je hier het klassieke recept.

Oliebollen-variaties

Als je het basisrecept onder de knie hebt, kun je vervolgens allerlei heerlijke variaties op de klassieke oliebol maken, voor als je zin hebt in iets anders. We delen een paar suggesties:

  • Chocolade-oliebollen: wanneer je cacaopoeder aan het beslag toevoegt, krijgen de oliebollen een heerlijke chocoladesmaak. Het is extra lekker om fijngehakte hazelnoten en chocolatechips aan het beslag toe te voegen.
  • Notenbollen: je kunt de oliebollen ook met extra noten vullen voor een knapperige versie met extra smaak. Fijngehakte walnoten, amandelen, en hazelnoten zijn bijvoorbeeld een lekkere combinatie, maar andere noten kunnen natuurlijk ook. Gewoon aan het beslag toevoegen en bakken op de normale manier.
  • Sinaasappel-oliebollen: laat de krenten en rozijnen niet in water, maar in gekookt sinaasappelsap wellen voor je ze aan het beslag toevoegt. Voeg vervolgens nog wat sinaasappelmarmelade aan het beslag toe voor extra smaak.
  • Appel-kaneel-oliebollen: kun je niet kiezen tussen een oliebol of een appelbeignet? Dan maak je toch gewoon oliebollen met stukjes appel en kaneel.
  • Banaan-oliebollen: hetzelfde geldt voor banaan, waarvan je ook stukjes door het beslag kunt doen.
  • Oliebollencake: je kunt ook een cake maken van het oliebollenbeslag. Die zal ongeveer dezelfde structuur hebben als een normale oliebol, maar is toch net even ietsje anders. Verwarm de oven voor op 200 graden en giet het beslag in een cakevorm. Doe vervolgens de cake twintig minuten in de oven, en klaar!
  • In chocola gedipte oliebollen: je kunt de oliebollen ook bakken, laten afkoelen en ze vervolgens in gesmolten chocolade ‘dippen’, waardoor ze een knapperig chocolade-omhulsel krijgen. Ook lekker om de chocoladebol, wanneer de chocolade nog warm is, te bestrooien met nootjes of snoepjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Proud2bme.nl, Smulweb.nl
Beeld | iStock

Ook interessant