Kaneelbroodjes zijn van oorsprong Zweeds. Deze mediterrane variant is meesterlijk: kaneelbroodjes gemaakt van pizzadeeg met in dadelazijn gewelde rozijnen en Siciliaanse pistachecrème. Die wil je met Pasen zeker op tafel zetten.
Recept voor mediterrane kaneelbroodjes
Het pizzadeeg geeft het broodje net wat meer bite, de met dadelsmaak doordrenkte rozijnen maken het net iets exotischer en de crème van Siciliaanse pistachenoten laat het net iets makkelijker naar binnen glijden… Smakelijk Pasen!
Laat de rozijnen wellen in azijn, het liefst een dag van te voren.
Kneed een deeg van farina per pizza, gist, 120 ml melk, één ei, 60 ml water en een snuf zout. Kneed daarna 90 g boter en de olijfolie door het deeg. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het 90 minuten rijzen op een warme plek. Druk het deeg plat, dek het af met plasticfolie en zet het een uur in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een plak van 40 cm breed en 30 cm lang. Meng 100 g roomboter met kaneel en basterdsuiker; besmeer hiermee het deeg. Laat de rozijnen goed uitlekken en druk ze verspreid in het deeg. Rol het deeg zo strak mogelijk op en snijd met een scherp mes de rol in ongeveer 16 plakjes. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenschaal, dek het af met plastic en laat 45 minuten rijzen.
Verwarm een oven voor op 150 °C. Meng een eierdooier met 4 eetlepels melk en besmeer hiermee de kaneelbroodjes. Bak ze dan 20 minuten in de oven en hak intussen de pistachenootjes fijn. Laat de kaneelbroodjes iets afkoelen en besmeer ze met de crema al pistacchio. Strooi er de pistachenootjes overheen.
Dit recept is van Oil & Vinegar. Daar vind je onder andere de lekkerste olijfolie en azijn uit mediterrane streken. Alles bij Oil & Vinegar is op ambachtelijke wijze met liefde en aandacht gemaakt en bevat pure ingrediënten. Pasta’s, sauzen, pizzabloem, kruiden en zoetigheden. Allemaal even heerlijk om cadeau te geven of om iets bijzonders mee te maken waar je samen van geniet.