Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kun je niet koken? Zó zet je toch een spectaculair kerstdiner op tafel

kerstdiner.jpg

‘Jahoor, we doen kerst dit jaar wel bij mij!’, zei je vorige maand vol overtuiging. Maar nu het zover is, zit je toch een beetje met de handen in het haar. Je bent niet echt een goede kok en raakt al in paniek bij het zíen van al die ingewikkelde recepten. Hoe maak je er toch een spectaculair kerstdiner van?

Simpel: benadruk je sterke kanten en verbloem je mindere punten (oftewel: je belabberde kookkunsten). Deze tips kunnen je helpen.

 1. De presentatie maakt het verschil

  Kijk, dat oom Jan die biefstuk een stuk malser had gebakken, dat is jammer. En dat er net iets te veel nootmuskaat op de boontjes zit, dat kan ook. Maar dat zullen mensen je snel vergeven als hun bord er uitziet als een kunstwerkje. Koken is niet voor iedereen weggelegd, maar als je een béétje je best doet, kun je alles op z’n minst mooi presenteren. Zorg ervoor dat het bord niet propvol ligt, werk met verschillende kleuren en texturen, en wees creatief met het toevoegen van de saus of bijgerechten.

 2. Ga los met de decoraties

  Als je gerechten niet zo goed zijn gelukt als je zou willen, dan zijn er ook andere manieren om dat ultieme kerstgevoel bij mensen op te roepen. Tover je huis om tot de setting van de meest zoetsappige kerstfilm ooit, compleet met kerstboom, lichtjes, kaarsen en sokken boven de haard. Pak voor de tafel uit met een feestelijk kleed, mooi servies, een kerststukje, kaarsen. Als alles er zó mooi uitziet, zal het eten ook meteen een stuk beter smaken.

 3. Leg de lat niet te hoog

  Als je geen held in de keuken bent, ga dan niet te moeilijk doen. Probeer geen recepten voor het eerst uit, want als het mislukt, heb je een probleem. Bedenk: gewoon goed is goed genoeg. Ja, carpaccio als voorgerecht is misschien niet bijster origineel, maar blijft altijd lekker. En je kunt er vrij weinig aan laten mislukken.

  Lees ook: Déze kerstlekkernijen kunnen giftig zijn voor je hond

 4. Speel met het drankmenu

  Kijk, als je mensen niet weet te verrassen met je kookkunsten, doe het dan met je uitgebreide drankmenu. Waarom alleen dat standaard rode of witte wijntje aanbieden, als je ook bijzondere cocktails of passende speciaal biertjes kunt neerzetten? Dat is toch net wat feestelijker.

 5. Doe niet alles op het laatste moment

  Er is niets stressvoller dan op de dag van het kerstdiner alles nog te moeten regelen. Bespaar jezelf de ellende en doe op tijd boodschappen. Maak alvast wat gerechten die je kunt invriezen tot de dag van het diner. En wil je toch uitpakken met een bijzonder recept, probeer deze dan eerst van tevoren uit.

 6. Zorg voor een spectaculair dessert

  De laatste momenten van een gebeurtenis blijven altijd het langst bij mensen hangen. Oftewel: je dessert moet je hoogtepunt zijn. Het fijne hieraan is dat toetjes een stuk makkelijker te bereiden zijn dan hoofdgerechten. Kleine tip: als je iets decoreert met rood fruit en poedersuiker, ziet het er al snel héél luxe en bijzonder uit.

Bron | Welingelichtenkringen.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant