Eten

Nationale Krokettendag: drie recepten voor lekkere kroketten

kroket.jpg

Het is vandaag Nationale Krokettendag en daar moeten we natuurlijk even bij stilstaan. Daarom voor jou: drie recepten voor lekkere kroketten. En nu genieten maar!

Vandaag zou culinair journalist/krokettenliefhebber Johannes van Dam jarig zijn geweest, meldt Elle Eten. Van Dam – die 72 jaar zou zijn geworden – overleed in september 2013 op 66-jarige leeftijd. Hij schreef voor Het Parool bijna 25 jaar lang veelgelezen restaurantrecensies. Hierdoor werd hij een autoriteit op culinair gebied.

Nationale Krokettendag bestaat sinds 2014, het jaar waarin Het Krokettenboek van Van Dam verscheen. Hij vond dat de kroket meer respect verdiende, dus besloot Van Dam om alles wat hij wist over de favoriete snack te bundelen in een boek. Helaas overleed hij voordat hij het boek kon voltooien. Twee vrienden van Van Dam, Joosje Noordhoek en Jonah Freud, hebben het boek afgemaakt. Als eerbetoon hebben de twee zijn verjaardag uitgeroepen tot krokettendag, aldus RTL Nieuws.

Frankrijk

Nederland claimt de kroket als een nationaal gerecht. Maar de kroket vindt toch echt zijn oorsprong in Frankrijk. De kok van Lodewijk XIV schreef al in 1705 een recept voor de ‘croquet’ voor een Frans kookboek. De eerste kroket zag er anders uit dan de kroket die we nu kennen; de kroket had de afmetingen van een ei. Maar de vleesvulling werd, net als tegenwoordig, door de paneermeel gehaald om vervolgens in reuzel te worden gefrituurd. Hierna ontstonden er vele variaties, zoals bijvoorbeeld de aardappelkroket, is te lezen op eten-en-drinken.infonu.nl.

Lees hieronder de drie recepten voor heerlijke kroketten. Veel kookplezier!

Mosselkroketjes van culinair expert Colette Beyne

Ingrediënten (Voor 6-8 mosselkroketjes)
250 g aardappelpuree
1 ei
3 el bloem
3 el fijngesneden peterselie
200 g gekookte mosselen zonder schelp
1 tl geraspte gemberwortel
2 el crème fraîche
1 tl geraspte citroenschil
versgemalen peper en zeezout
6 el Semmelbrösel of panko
olie om in te bakken

Zo maak je ze
Roer de aardappelpuree om met het ei en de bloem. Meng er de peterselie, de mosselen, de gemberwortel, de crème fraîche en de citroenrasp door en breng op smaak met peper en zout. Kneed er met de hand 6-8 rolletjes van en rol ze door de Semmelbrösel. Zorg dat de kroketjes rondom goed bedekt zijn. Verhit een laag olie en bak de kroketjes hierin op middelhoog vuur rondom goudbruin. Keer ze voorzichtig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de yoghurtdip erbij. Lekker met een glas koele witte wijn, bijvoorbeeld Verdicchio. Lees hier meer over de mosselkroketjes.

Rundvleeskroketten van chickslovefood.com

Maak deze rundvleeskroketten door eerst zelf bouillon te maken, dan de ragout, vervolgens de kroketten te rollen en tot slot af te bakken. Lees hier hoe je dat moet doen en welke ingrediënten je nodig hebt.

Aspergekroketten van missfromage.nlpizaa

Aspergekroketten met een volle, romige smaak kun je heel goed zelf maken. Let wel, het is een tijdrovende klus. Je doet er al snel vierenhalf uur over! Lees hier welke ingrediënten je moet inslaan en wat de bereidingswijze is.

Eet smakelijk!

Bronnen | Elle Eten, RTL Nieuws, eten-en-drinken.infonu.nl, chickslovefood.com en missfromage.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant