Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Mosselseizoen: kun je mosselen alleen eten als de ‘r’ in de maand zit?

mosselseizoen.jpg

Je hebt vast weleens de uitspraak gehoord: je kunt mosselen eten als de ‘r’ in de maand zit. Maar klopt dat eigenlijk wel? Want ook in de zomer zien we vaak genoeg een pannetje mosselen op het menu staan. Wij vertellen je wanneer het mosselseizoen precies van start gaat.  

Echte Zeeuwse mosselen? Daar hoeven we tegenwoordig een stuk minder langer op te wachten dan vroeger. 

Mosselseizoen

Dat je mosselen alleen zou kunnen eten als de ‘r’ in de maand zit, dat is tegenwoordig gelukkig een fabeltje. Deze uitspraak is ontstaan doordat er vroeger nog geen koelwagens bestonden. Hierdoor konden mosselen in de zomermaanden niet goed worden bewaard, waardoor je ze beter rond die tijd kon overslaan. Zonde, want lekkere mosselen zijn er al vanaf juli. Gelukkig kunnen we ze tegenwoordig meteen koelen en daardoor een stuk langer genieten van het mosselseizoen, wat loopt van juli tot half april. Daarom zou je nu beter kunnen zeggen dat het mosselseizoen plaatsvindt als de ‘r’ in het seizoen zit. Dus: de zomer, herfst en winter. 

Mosselen melken

Vanaf april tot juni melken de mosselen. Dat houdt in dat ze hun zaad- en eicellen in het water loslaten, zodat er nieuw mosselzaad ontstaat voor het volgende mosselseizoen. In die periode wordt er niet op mosselen gevist. Daarnaast bestaat er nog een verschil tussen hangcultuurmosselen en bodemmosselen. Bij hangcultuurmosselen worden de mosselen aan een soort sok in het water gehangen, waardoor ze meer plankton binnen krijgen en dus sneller groeien. Hierdoor kun je al in juni een mosselpannetje van deze soort op tafel zetten. Toch is volgens veel mosselliefhebbers de beste mossel een bodemmossel, die langzamer en op natuurlijke wijze groeit. Daarvoor zal je misschien een maandje langer moeten wachten, maar dat is het, qua smaak, volgens de meesten meer dan waard. 

Lees ook: 8 redenen om vaker mosselen te eten

Mosselen uit het buiteland

Hoewel het mosselseizoen nu een stuk langer duurt dan vroeger, willen we het liefst zo lang mogelijk mosselen kunnen eten. Daarom worden aan het einde van het mosselseizoen, dus de eerste maanden van het jaar, de mosselen vaak vanuit het buitenland geïmporteerd, zoals onder andere uit Ierland. Toch gaat er natuurlijk niks boven die echte Zeeuwse mosselen, die we inmiddels maar liefst negen maanden per jaar kunnen eten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Nederlands Mosselbureau, Lekker Tafelen
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant