Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Mosselen vissen op de Oosterschelde

mosselen.png

– In samenwerking met DOEMAARLEKKERDUURZAAM –

Op een koude maar zonnige novemberdag reed culinair expert Colette Beyne naar het sfeervolle Zeeuwse Yerseke om de mosselvangst mee te maken op een echte mosselkotter. Colette: “Ik was te gast bij Roem van Yerseke, waar mosselen en oesters van het merk Zeeland’s Roem vandaan komen, een prachtig familiebedrijf aan de Oosterschelde.”

“Het viel me meteen op hoeveel respect voor de natuur de mosselkwekers en verwerkers hebben. Ze doen er alles aan om ook de komende generaties te kunnen laten genieten van mosselen. Daarom is er al jarenlang veel aandacht voor duurzaamheid.

Duurzame mosselvisserij

Omdat de productie in belangrijke natuurgebieden plaatsvindt, vindt het kweekproces onder strenge voorwaarden plaats. Mosselzaad, de ‘grondstof’
voor de mosselkweek, mag niet overal meer wordenimg_5388-2 gevist en pas als er voldoende ligt. Een van de oplossingen die destijds door Roem van Yerseke gevonden is voor een duurzame mosselvisserij, is het plaatsen van mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). Dat zijn touwen of netten die aan boeien in het water hangen en waaraan de mossellarven zich kunnen hechten. Ze spelen een wezenlijke rol in de verduurzaming van de Nederlandse mosselvisserij. Daar waar er gewerkt wordt met MZI’s krijgt de zeebodem rust, waardoor natuurlijke mosselbanken en zeegrasvelden de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Daarnaast heeft Roem van Yerseke zo’n 10 jaar geleden de Hatchery opgericht, een broedhuis voor o.a. mosselen en oesters. Op dit moment is er geen behoefte aan extra mosselzaad zodat de focus in de Hatchery nu op de voortplanting van oesters ligt. Heel indrukwekkend om te zien.

Start van het seizoen

Mosselen worden niet het hele jaar door gevist. In de periode dat ze zich voortplanten worden ze met rust gelaten. Deze periode loopt ongeveer van half april tot half juli. Tegen de start van het mosselseizoen wordt er steekproefsgewijs gekeken of de mosselen al geschikt zijn voor consumptie. Pas als ze goed zijn worden ze opgevist en in de markt gezet. Het ‘visgewicht’ is hierin bepalend. De schelpen moeten goed gevuld zijn! Rond begin april loopt het visgewicht meestal terug dus dan is het tijd om het mosselseizoen te sluiten.

20161108_102008-2Mosselen van Zeeland’s Roem

De verwerkingsfabriek van Roem van Yerseke ligt direct aan de Oosterschelde. Tijdens het verwerkingsproces van de mosselen wordt er uitsluitend met Oosterscheldewater gewerkt. Nadat de mosselen op de kweekpercelen met veel zorg en aandacht zijn opgekweekt tot consumptiemossel, liggen ze nog een tijdje direct voor de kust op de verwaterpercelen. Dit zijn eigenlijk een soort natte pakhuizen. Op het moment dat de mosselen nodig zijn, worden ze van deze verwaterpercelen opgevist waarna ze afhankelijk van de buitentemperatuur nog zo’n 24 tot 48 uur de verwatercontainers met Oosterscheldewater ingaan. Hier kunnen ze tot rust komen en zichzelf helemaal schoonspoelen. Dit gebruikte water, evenals lege schelpresten, stenen en andere materialen die mee worden opgevist, wordt daarna weer terug in de Oosterschelde gepompt. Daarom dragen de mosselen van Zeeland’s Roem met recht het blauwe MSC logo (Marine Stewardship Council), een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die als doel heeft de overbevissing in de wereld terug te dringen.

Ik zag het allemaal zelf en at een paar rauwe mosselen zó uit zee. Na de vangst was er een dampend mosselpannetje. Ik heb er van genoten. Wist je trouwens dat het koken van mosselen het beste gaat in een speciale mosselpan? Deze heeft een dunne bodem zodat het koken snel gaat, hij is groot zodat je de mosselen goed kunt omschudden tot ze allemaal open zijn en in het deksel kun je de lege schelpen verzamelen.

Gratis duurzamere boodschappen

Het MSC logo is een van de keurmerken waar je als consument op kunt letten als je boodschappen doet en zeg nou zelf: duurzamer eten hoeft dus helemaal niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op doemaarlekkerduurzaam.nl.

Deze maand loopt voor het derde jaar op rij de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie. Een initiatief van de Nationale Postcode Loterij, met Albert Heijn en Unilever als partners, om duurzamer eten een boost te geven. Ben je lid van de Postcode Loterij? Je hebt dan een cadeaukaart t.w.v. € 12,50 ontvangen waarmee je gratis duurzamere boodschappen kan doen bij Albert Heijn. Je kunt de cadeaukaart alleen deze week nog verzilveren (t/m 20 november). Ga jij ook voor mosselen? ”

Ook interessant