Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Moet je aardappels nou wel of niet schillen?

moet-je-aardappels-nou-wel-of-niet-schillen.jpg

‘Schat, schil jij alvast de aardappels?’ Nee dus! Want of je nou kruimige, vastkokende of zoete aardappels wilt bakken, pureren of koken – schillen is volstrekt overbodig.

Misschien vind je ze lekkerder zonder schil, maar aardappels hoef je helemaal niet te schillen. Dat bespaart ons dus flink wat tijd in de keuken! Het enige wat je hoeft te doen, is ze van tevoren wassen om vuil en stof te verwijderen. Controleer wel altijd even op groene plekken en uitlopers.

Giftige stofjes

In groene plekken en uitlopers zit de natuurlijke gifstof solanine. Als je hier héél veel van binnenkrijgt, kan het onder andere koorts, braken, lusteloosheid en hoofdpijn veroorzaken. “Maar als je de plekjes ruim wegsnijdt, is er niks aan de hand,” aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Door de aardappels op een donkere plek te bewaren, voorkom je de vorming van solanine. Deze stof ontstaat namelijk onder invloed van licht.”

Pesticiden?

Maar hoe zit het dan met de bestrijdingsmiddelen? Daar hoeven we ons volgens het Voedingscentrum geen zorgen over te maken. “In de Nederlandse aardappelteelt worden weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Als er iets op een aardappel zit, dan vormt dit geen gezondheidsrisico’s.”

Krokant korstje

Aardappels die al maanden in een voorraadschuur hebben gelegen, hebben vaak een dikkere schil. Hoewel je deze gewoon kunt eten, is hij wel minder appetijtelijk. Wie het zichzelf graag gemakkelijk maakt, kiest daarom voor een nieuwere, versere aardappel. Hoe nieuwer de aardappel, hoe dunner de schil. Daar vind je in de hutspot niets meer van terug en gebakken zijn ze vaak zelfs lekkerder met zo’n krokant korstje. Beetje zeezout, rozemarijn eroverheen en smullen maar…

Aardappels die zachter zijn geworden, kun je trouwens ook  prima eten. Eventueel kun je ze in een puree gebruiken, als je dat lekkerder vindt.

Niet méér vitamientjes

Wacht eens! Als rode appels gezonder zijn mét dan zonder schil, geldt dat dan misschien ook niet voor de aardappel? Aardige gedachte, maar dat klopt dus niet volgens het Voedingscentrum. “De vitamines zitten gelijk verdeeld door de knol,” aldus de woordvoerder. Wel zitten er vezels in de schil en hoe dikker de schil, hoe meer vezels. Maar die is dan weer minder lekker.

Lees ook > Kom je aan van aardappelen?

Ook interessant