Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Moderne stamppot

moderne-stamppot.jpg

Die ouderwetse aardappelen met boerenkool hebben we onderhand wel gezien. Probeer eens een moderne versie van de stamppot.

Andere basis
Bijna alle stamppotten beginnen hetzelfde; kook de aardappelen gaar. Bij een moderne stamppot verander je ook deze basis. Groenten als de zoete aardappel, pastinaak of pompoen zijn ook gemakkelijk te stampen. Of gebruik eens een paarse truffelaardappel, de kids zullen ervan smullen. Kijk snel hoe lang je deze groente moet koken:

Pastinaak: 15 minuten
Pompoen: 30 minuten
Knolselderij: 20 minuten
Truffelaardappel: 10 minuten
Zoete aardappel: 20 minuten

Aangezien deze lekkernijen in grote kunnen verschillen, gaat het hier om de gemiddelde kooktijd.

Lekker opvullen
Heb je jouw basis aangepast, maar wil je de stamppot nog moderner? Leg die zak boerenkool weg en kies voor één van de volgende ingrediënten:

Rode biet: nu volop te krijgen en bomvol vitamines! Rode bieten zorgen voor een zoet potje vol smaak. Lekker met een snufje kaneel.

Spruitjes: de kleine kooltjes zijn super gezond en bovendien gemakkelijk te verwerken. Doe de spruitjes de laatste tien minuten bij het kookwater en stamp daarna samen met jouw basis tot een puree.

Erwten: hoewel je van deze groente zelf al een puree kunt maken, is het ook heerlijk om ze heel door de aardappelpuree te roeren. Een paar takjes munt erbij en jouw stamppot is compleet.

Kleine extra’s
Ook de kleine dingen kunnen je gerecht een moderne twist geven:

Knoflook: pimp de stamppot door er een bol geroosterde knoflook door te stampen. Door het roosteren krijgt de knoflook een mildere, zoete smaak en een fluweelzachte textuur.

Mierikswortel: om het iets meer pit te geven, roer je een paar eetlepels mierikswortel door je stamppotje heen.

Geitenkaas: dit is uitermate geschikt voor de vega’s onder ons! Laat de spekjes of rookworst achterwege en laat deze kaas door je stamppot smelten.

Zure room: de melk die je normaal bij de aardappelen giet, kun je gemakkelijk vervangen voor zure room. Dit geeft een frisse touch aan je stamppot.

Meer lekkere stamppotrecepten? Kijk dan eens in onze receptenzoeker onder stamppot!

Ook interessant