Eten

De mmm… mosseltijd is weer begonnen + recept

uitgelicht.png

Verse mosselen zijn weer volop te verkrijgen en daarom delen we dit recept van het klassieke mosselpannetje met jullie!

Het mosselseizoen is weer van start gegaan met de nieuwe oogst van Zeeuwse bodem uit de Oosterschelde en de Waddenzee. Mosselen hebben ongeveer twee jaar tijd nodig om uit te groeien tot de eetbare variant. De schelpen zijn dit jaar niet al te groot, maar wel rijk gevuld en van goede kwaliteit. Tijd dus om te genieten van de verse mosselen met behulp van dit recept van het klassieke mosselpannetje. 

Klassiek gekookte mosselen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding ca. 15 min.

4 kg mosselen
2 prei
2 uien
paar takjes bladselderij
2 laurierblaadjes
1 glas droge witte wijn, water of bier

Spoel de mosselen af. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen.
Snijd de prei en de uien in dunne ringen. Snijd de (blaadjes van de) bladselderij grof. Was de groenten. Doe de mosselen met de gesneden groente in een ruime kookpan.
Voeg de wijn toe, sluit de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen op hoog vuur in 5 tot 8 minuten gaar. Schud ze tijdens het koken af en toe om.

Serveer de mosselen met stokbrood en verschillende sausjes, bijvoorbeeld remouladesaus:
Meng 4 el mayonaise met 1 fijngesneden hardgekookt ei, 2 augurkjes, 1 el kappertjes, 1 takje fijngesneden peterselie, 1 takje fijngesneden dragon en een tl mosterd.

Hoe weet je of de mosselen goed zijn?
Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien. Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Zeker als u bedenkt dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende.

Meer weten over mosselen?
– Mosselpannetje €12,99 voor het serveren van je eigen mosselen
– Mosselen: creatief koken €24,99
– Het grote mosselboek €12,95: alles over mosselen van voedingstoffen en vitaminen tot recepten en historie
– L’Amour des Moules €39,50 : sensuele DVD over de brug tussen de levenscyclus van de mossel en de mens. Ook de mossel kent liefde, erotiek, geboorte, hechting, puberteit en dood.
– Mosseltijd: de verrassend veelzijdige mossel €19,- Verrassende recepten van Nederlandse, Vlaamse en Aziatische top-chefs verleiden de lezer mosselen ook eens te bakken, gratineren, frituren, grillen, marineren, pureren of rauw te verwerken.

Bron: www.mosselen.nl

Ook interessant