Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Minder koolhydraten eten? 3 recepten!

koolhydraatarme-recepten.png

Als je minder koolhydraten binnen wilt krijgen, zijn er genoeg recepten voorhanden. Margriet selecteerde drie heerlijke recepten uit het boek De Paleo Chef van Pete Evans. Alle recepten uit dit boek zijn gluten-, tarwe- en lactosevrij. 

Courgette-venkelbeignets

Dit heb je nodig:

  • 500 g courgette, geraspt
  • 250 g zoete aardappel of wortel, geschild en geraspt
  • 50 g venkelknol, geschaafd
  • 2 el gehakte verse bladpeterselie
  • 2 el gehakte verse muntblaadjes
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 50 g amandelmeel (zo nodig een beetje extra)
  • 4 el ghee* of kokosolie, om in te bakken

*Ghee is Indiase, geklaarde boter.

Zo maak je het:

Doe de courgette en zoete aardappel bij elkaar in een vergiet. Bestrooi met zeezout, hussel goed door elkaar en laat 15 minuten staan.

Pers zo veel mogelijk water uit het courgettemengsel (bijvoorbeeld met een theedoek). Doe de uitgeknepen courgette en aardappel met de geschaafde venkel in een kom. Voeg de peterselie, munt, bosuitjes en versgemalen zwarte peper naar smaak toe aan de eieren en het amandelmeel. Meng alles goed. Nu is het verstandig om te testen of het mengsel goed aan elkaar blijft plakken. Doe er anders wat extra amandelmeel bij. Kneed van het mengsel ronde koekjes met een diameter van ongeveer 6 centimeter.

Verhit een grote koekenpan op matig vuur en doe de ghee of olie erin. Leg, wanneer de ghee of olie goed heet is, de beigneits in de pan en bak ze 2 minuten tot ze goudbuin zijn. Serveer ze eventueel met een dressing.

Garnalenlaksa


Dit heb je nodig:

  • 250 g kelpnoedels*
  • 6 tenen knoflook
  • 200 g verse rode Spaanse pepers, grof gehakt
  • 2 stengels citroengras, alleen het witte deel in dunne plakjes
  • 5 djeroekblaadjes, fijngesneden
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 440 ml kokosmelk, uit blik
  • 2 el rauwe honing
  • 1 tl tamarindeconcentraat
  • 500 grote gepelde garnalen, met staart en ontdaan van de darm
  • 3 el vissaus
  • 3 el versgeperse limoensap
  • ¼ Chinese kool, fijngesneden

Voor erbij:

  • 1 handvol taugé
  • ½ bosje Thaise basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 handje verse koriander
  • gebakken sjalotjes
  • chili-olie
  • 2 limoenen, gehalveerd

*Kelpnoedels zijn gemaakt van zeewier.

Zo maak je het:
Week de noedels 10 minuten in koud water om ze een beetje zacht te laten worden. Laat ze uitlekken. Hak ondertussen de knoflook, pepertjes, citroengras, djeroekblaadjes en kurkuma in een keukenmachine (of met een vijzel) tot een fijne pasta.

Breng de kokosmelk in een grote pan op matig vuur aan de kook. Voeg, als de melk kookt, de specerijenpasta, honing en tamarinde toe. Roer goed. Doe de garnalen erbij, breng alles weer aan de kook en draai het vuur uit. Laat de soep 5 minuten staan tot de de garnalen gaar zijn. Roer er de vissaus, het limoensap en de kool door. Draai het vuur halfhoog, kook de soep nog 1 minuut en haal de pan dan van het vuur.

Verdeel de noedels en garnalen over vier kommen. Schep de soep erover en garneer met de taugé, basilicumblaadjes, koriander en gebakken sjalotjes. Sprenkel wat van de chili-olie erover en serveer de gehalveerde limoenen erbij.

Waterspinazie met knoflook en rode peper


Dit heb je nodig:

  • 2 el kokosolie
  • 2 verse rode Spaanse pepers, gehakt
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 tl trassi
  • 250 g waterspinazie of gewone spinazie, blaadjes in stukjes van ongeveer 3 cm gesneden
  • rawit pepertjes, naar smaak
  • 3-4 el water of kippenbouillon
  • witte sesamzaadjes, geroosterd

Zo maak je het:
Verhit een wok met de kokosolie op matig vuur, kantel de pan om hem volledig in te vetten en laat de olie goed heet worden. Doe de verse rode pepertjes, knoflook en trassi erbij en wacht 1 minuut tot alles flink geurt. Roer de spinazie, rawit pepertjes en een scheutje water erdoor en blijft ongeveer 30 seconden roeren, of tot de blaadjes net geslonken zijn. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen, garneer de spinazie met sesamzaadjes en serveer meteen.

paleo-chef

Meer recepten?

Deze recepten komen uit het boek The Paleo Chef van Pete Evans (ISBN 978 90 488 2561 5) van uitgeverij Carrera. Dit boek is onder andere verkrijgbaar via bol.com voor € 29,99.

Ook interessant