Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met déze vier trucjes van een diëtist krijg je minder calorieën binnen

minder-calorieen.jpg

Je voedselinname hangt niet alleen af van hoeveel honger je hebt. Psychologische factoren en invloeden van buitenaf hebben minstens zoveel invloed op hoeveel je eet. Maar dat betekent óók dat je deze invloeden kunt gebruiken om juist minder calorieën binnen te krijgen, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen.

Dat horen we graag!

Invloeden van buitenaf

Je hersenen worden onbewust door dingen beïnvloedt. Zo hebben de kleur van je bord, het tapijt onder je voeten, je tafelgenoten en achtergrondmuziek bijvoorbeeld allemaal invloed op hoeveel je eet en hoe lekker je het eten vindt. Restaurants en bedrijven weten dit maar al te goed en gebruiken voedings- en consumentenpsychologie om jou meer te laten kopen.  Onbewust eet je daarom meer dan goed voor je is.  Wanneer je moeite hebt om maat te houden met eten kunnen deze tips je helpen om te minderen – zonder dat je het in de gaten hebt. 

1. Verander de kleur van het bord

Uit onderzoek blijkt dat mensen zichzelf meer eten serveren als er weinig kleurcontrast is tussen het eten en het bord waarop het wordt geserveerd (denk bijvoorbeeld aan witte rijst op een wit bord). De kleurovereenkomst kan ertoe leiden dat mensen de hoeveelheid voedsel op hun bord verkeerd inschatten. Om het effect te testen, veranderden twee onderzoekers van de Cornell University een universiteitsreünie in een onderzoekslaboratorium. De helft van de aanwezigen werd naar een buffet gestuurd met pasta met witte Alfredo-saus. De andere helft was pasta met tomatensaus. Deelnemers kregen willekeurig rode of witte borden. Degenen die Alfredo-saus op een wit bord of tomatensaus op een rood bord hadden, serveerden zichzelf 22 procent meer pasta dan degenen die een sterk kleurcontrast hadden tussen de pastasaus en het bord. Zorg daarom voor een sterk kleurcontrast tussen het eten en het bord. Een goede alledaagse bordkeuze is blauw: er zijn namelijk zeer weinig blauwe voedingsmiddelen.

2. Leg eten uit het zicht

Uit het oog, uit het hart: het blijkt uit diverse wetenschappelijk onderzoeken. Zo liet een studie met veertig secretaresses zien dat degenen die in de buurt van heldere schalen met bonbons zaten, 71 procent meer aten dan de secretaresses die in de buurt van ondoorzichtige schalen van bonbons zaten. Dus heb je een snoeppot op je bureau? Verstop het in een la of schakel over naar een ondoorzichtige pot met deksel. Of leg het verder weg. Mensen zijn luie wezens. Het verplaatsen van snoeppotten op slechts twee meter afstand in dezelfde kamer verminderde de inname met de helft in het onderzoek. Je moet dan een grotere inspanning leveren, en het geeft je ook de tijd om te overwegen of je echt nog een snoepje wil. 

Gebruik kleinere borden 

Waarom overeten we als we niet hongerig zijn? Het zit niet in onze natuur om te pauzeren na elke hap en te bedenken of we verzadigd zijn. Wanneer we eten, kijken we onbewust naar signalen of we genoeg hebben gehad. Als er bijvoorbeeld niets meer op tafel staat kan dit een teken zijn dat het tijd is om te stoppen met eten. Of als andere tafelgenoten hun bord afruimen. Voor velen van ons, wanneer er nog een restje op ons bord ligt, zijn we niet uitgegeten. Een kleiner bord kan daarom bijdragen aan portie groottes. Je kunt altijd nog een keer opscheppen wanneer je honger hebt. Maar zoals het voorbeeld met de secretaresses laat zien, doen we dit toch minder snel omdat we moeite moeten doen en tijd hebben om er over na te denken.

3. Leg de tafel niet vol met meerdere gerechten

We hebben een redelijk calvinistische manier van eten in Nederland met maar één gerecht op tafel. Eten wat de pot schaft. Hoe anders is het mediterrane en Arabische landen waar de tafel elke dag vol staat met diverse gerechten.  Heerlijk, maar niet zo goed voor de lijn. We eten meestal meer als er meer diversiteit is in het beschikbare voedsel. Een voorbeeld is een buffettafel die een overvloedig en ruim aanbod aan verschillende soorten voedsel biedt. Je wilt van alles wat proeven en eet hierdoor meer. Niet zo handig wanneer je op je gewicht moet letten. Maar je kunt dit psychologische trucje ook inzetten voor gezonde gewoontes: meerdere groentesoorten op tafel kan de inname vergroten. 

4. Sfeermakers

Andere factoren die van invloed zijn op wat en hoeveel we eten, zijn onder meer de sfeer. Studies hebben aangetoond dat omgevingsfactoren die het opwindingsniveau verhogen – felle lichten, luide muziek en felle kleuren – ervoor zorgen dat mensen meer en sneller eten. Eten in een mooie omgeving, vrij van luidruchtig gebabbel onder zacht licht, vermindert eetlustsignalen. Dus de volgende keer dat je een etentje hebt gepland, de blauwe kleinere borden gebruikt en dineert onder de flatterende gloed van kaarslicht, zul je misschien verbaasd zijn hoeveel je dieet kan profiteren van een paar simpele veranderen.

Meer lezen van Desiré?
Diëtist legt uit: dit is waarom afvallen moeilijker is bij overgewicht

Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

Tekst | Desiré van der Kruk
Beeld | Getty Images
Foto | Privébeeld Desiré van der Kruk

Ook interessant