Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Onderzoek: als je met je handen eet, smaakt je eten lekkerder

onderzoek-als-je-met-je-handen-eet-smaakt-je-eten-lekkerder.jpg

In Nederland wordt eten met je handen vaak gezien als niet erg beleefd, en leren we al van jongs af aan om bestek te gebruiken. Maar uit onderzoek blijkt juist dat een maaltijd die je met je handen eet veel lekkerder smaakt dan wanneer je hetzelfde met mes en vork eet. Misschien moeten we ons bestek dan toch vaker in de kast laten liggen.

Mensen die op dieet zijn wordt afgeraden om met hun handen te eten: het is wel lekkerder, maar je eet ook al snel meer dan je zou doen wanneer je bestek gebruikt.

Zintuigen

Dat we eten lekkerder vinden wanneer we met onze handen eten, zou komen omdat mensen gevoelig zijn voor de aanraking van eten. Als je met bestek eet, worden voor de zintuigen ruiken, proeven en zien gebruikt. Door met je handen te eten, kan je het eten ook nog voelen. In je vingers zitten gevoelige zenuwen die signalen naar de hersenen sturen over hoe het eten aanvoelt. Als brood knapperig is en we dat voelen, krijgen de hersenen al een signaal dat het een knapperige korst heeft. Wanneer je daar dan in bijt, krijgen de hersenen een dubbel signaal en lijkt het dus extra knapperig te zijn

Lees ook: Afvallen? Dit is waarom de grootte van je bord niks uitmaakt

Bewust eten

Vooral mensen die normaal gezond en heel bewust met eten bezig zijn, blijken gevoelig te zijn voor deze verandering. Waar ze normaal veel zelfbeheersing hebben en kleine porties eten, eten ze opvallend meer wanneer ze met hun handen eten. De onderzoekers denken dat dit ontstaat omdat zij in eerste instantie al bewuster met eten bezig zijn, en deze extra prikkels dus iets nieuws bijdragen aan het eten. 

Andere bevindingen

Eerder ontdekten dezelfde onderzoekers al andere grappige en interessante feiten over eten, bijvoorbeeld dat koffie sterker smaakt uit een witte mok dan wanneer je het uit een glazen beker drinkt, of dat een toetje zoeter smaakt als je het uit een wit bakje eet dan uit een zwarte. Ook ontdekten ze dat alleen de geur van koffie al kan helpen een betere prestatie te leveren in een wiskundetest, terwijl daar niet eens cafeïne in zit. 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant