Eten

Dit wist je vast niet over melkpoeder (die in de koffie)

melkpoeder.jpg

Het is makkelijk op vakantie en kantoor. Maar hoewel de naam anders doet vermoeden, bevat koffiecreamer − in de volksmond ook wel ‘melkpoeder’ genoemd − geen grammetje melk. Wat er dan wel in zit? Vooral suiker. En kokosvet.

Het ziet er wit uit als je het door je koffie roert en het geeft de koffie een romigere smaak. Dus dan moet er wel iets van melk in die koffiecreamers zitten, toch?

Kokosvet in je koffie

Maar schijn bedriegt. Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk. Dit eiwit zorgt ervoor dat het kokosvet (ja, je leest het goed) in de koffiecreamer goed mengt met de koffie en er geen vetlaagje op je koffie blijft drijven. Daarnaast zorgt het eiwit voor een herkenbaar, wit melkkleurtje. En vooruit, een iets romige smaak, al komt die ook grotendeels door het kokosvet.

Vooral suiker

Maar eigenlijk doe je met koffiecreamer vooral (extra) suiker in je koffie. Dat is namelijk het belangrijkste bestanddeel, gevolgd door dat kokosvet dus en een aantal ‘stabiliserende’ E-nummers. In de ingrediëntenlijst zul je trouwens geen ‘suiker’ zien staan, maar glucosestroop (ook wel bekend als glucose-fructosesiroop). De levensmiddelenindustrie maakt dankbaar gebruik van het stroperige goedje om de textuur van producten zachter te maken, ze dikker te laten lijken én als zoete smaakmaker. In je lichaam werkt het ook precies hetzelfde als gewone suiker. Wel heeft glucosestroop minder zoetkracht, waardoor het niet erg geschikt is als suikervervanger. Wie de koffie graag met een klontje suiker drinkt, zal dit dus gewoon blijven doen en ongemerkt met de koffiecreamer iets meer suiker binnenkrijgen.

‘We nemen het altijd mee op vakantie’

Maar elk nadeel heeft zo z’n voordeel. Koffiecreamer is namelijk vooral bedoeld als ‘gemaksproduct’, weet een woordvoerder van FrieslandCampina ons te vertellen. “Mijn vrouw en ik nemen het altijd mee op vakantie. Geen geklieder in de auto en hartstikke handig op de camping, omdat dit poeder zo lang houdbaar is. Voor wie weinig melk in de koffie drinkt, is het daarom ook ideaal. Bijvoorbeeld als je onverwacht gasten krijgt die wel melk in de koffie willen.”

Dit zit erin

Voor dit artikel vergeleken we twee grote merken koffiecreamers. Beide bevatten dezelfde ingrediënten, namelijk: glucosestroop, geheel gehard plantaardig vet (kokos), stabilisator (E340, E452), melkeiwitten, emulgator (E471), antiklontermiddel (E551), kleurstof (bètacaroteen).

Beeld | iStock

Bekijk ook: op de koffie bij columniste Anita Witzier

Lees verder

Ook interessant