Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Binnenkort meelwormen door je pasta of brood? De Europese voedselautoriteit keurt het goed

efsa-heeft-meelwormen-in-voedsel-goedgekeurd.jpg

Een bordje pasta gemaakt van meelwormen, dat klinkt je misschien nog niet heel smakelijk in de oren. Toch kan het de komende jaren werkelijkheid worden. De Europese voedselautoriteit heeft meelwormen als eerste eetbare insect goedgekeurd om door menselijk voedsel te vermengen. 

Overigens is een meelworm geen echte worm, maar een larf van een meeltor. 

Meelwormen in voedsel

Meelwormen zijn rijk aan vezels, proteïnen en vetten. Hartstikke gezond dus. Dat vond ook de Europese voedselautoriteit EFSA, die de richtlijnen voor ‘novel foods’ bepaalt. Dat houdt in dat zij onderzoek doen naar welke andere niet-traditionele voedingsmiddelen geschikt zijn voor consumptie, waaronder ook meelwormen. Hoewel dit het eerste eetbare insect is dat is goedgekeurd, wordt verwacht dat er in de komende jaren nog meer insecten worden gebruikt voor menselijke consumptie. De Europese Commissie moet dit besluit van de EFSA nog wel goedkeuren voordat de meelwormen officieel op ons bord belanden. 

Meelwormen eten

De eetbare insecten kun je gebruiken als bloem voor pasta, koekjes en brood of als smaakmaker voor curry’s. Je kunt insecten ook als losse snack eten. In andere landen staan insecten al langer op het menu. Ruim 2 miljard mensen eten naast meelwormen ook sprinkhanen, rupsen, krekels, mieren en bijen. In Nederland worden meelwormen vooral in dierenvoeding gebruikt. Tot nu toe werd de verkoop van eetbare insecten voor menselijk voedsel wel gedoogd. Net als bij ‘normaal’ vlees is het bij insectenvlees belangrijk dit te verhitten om de (schadelijke) bacteriën te doden. Dit kun je doen door insecten minimaal tien minuten te koken, wokken, frituren of te blancheren

Let op: met een allergie voor huismijt en schaal- of schelpdieren bestaat er de kans dat je ook allergisch bent voor eetbare insecten. 

Lees ook: Door dít eten en drinken krijgen we ongemerkt dagelijks insecten binnen

Insectenvlees in plaats van rund, varken of kip

Volgens het Voedingscentrum is insectenvlees vergelijkbaar met andere vleessoorten. Net als rund- en varkensvlees is het rijk aan eiwitten. Sprinkhanen en meelwormen zijn wel vetter en lijken daarmee meer op orgaanvlees. Daarnaast zit er net als in rund-, varkens-, en kippenvlees in het meeste insectenvlees ijzer, vitamine B1 en B12, waardoor het qua voedingstoffen vergelijkbaar en vervangbaar is. Daarnaast is insectenvlees duurzamer vlees. Insecten zetten voeding twee tot soms wel vijf keer efficiënter om in vlees. Ook kan een groter deel als vlees worden gebruik, is er minder water en ruimte nodig en is de uitstoot van broeikasgassen door insecten veel lager. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | NU.nl, het Voedingscentrum, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant