Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Meelwormen eten: durf jij het aan?

meelwormen-eten.jpg


In veel werelddelen is het eten van insecten doodnormaal, maar in de westerse wereld zien we het nog niet als een voedzame lekkernij. Jammer, want veel krioelende beesten zijn zo vies nog niet en hebben veel voordelen. 

Zo schotelde La Place de festivalgangers van Lowlands een meelwormen-topping voor. Deze kleine bruine vriendjes zijn wellicht de meest toegankelijk insectensnack. Vies zijn ze namelijk niet, de smaak is te vergelijken met gebakken uitjes of kip.

Waarom meelwormen?

Trek je al een vies gezicht bij de gedachte? Misschien kunnen wij je overtuigen… Lees hier waarom meelwormen goed voor jou en je omgeving zijn.

Weinig oppervlakte: Het kweken van insecten heeft ten opzichte van andere producties zeer weinig landbouwgrond nodig.

Minder milieubelastend: insecten hebben weinig voer nodig. Veel minder dan andere dieren in de vleesindustrie. Voor 1 kilo kippenvlees is 4 kilo voer nodig, voor 1 kilo rundvlees 10 kilo veevoer en voor een kilo rupsen slechts 3 kilo. Daardoor is de mestproductie en milieubelasting veel minder.

Minder schadelijke uitstoot: achttien procent van de broeikasgassen is afkomstig van de uitstoot door de productie van vlees.

Minder broeikasgassen: De uitstoot door de productie van vlees is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen in de wereld, omvangrijker dan de uitstoot door al het verkeer. Ook de verzuring van het milieu door de uitstoot van ammoniak is een van de grootste oorzaken. Met de productie van insectenvlees is de uitstoot van broeikasgas veel minder.

Gezond: Insecten bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eitwitten en vitaminen. Ook kan het eten van de beestjes helpt tegen een hoge bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent. Dat zit zo: het eiwit in insecten kan gebruikt worden als bron van bioactieve peptiden die ACE remmen. Bestaande geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebben hetzelfde effect, maar kunnen bijwerkingen hebben. Dan kun je net zo goed zo’n wormpie naar binnen werken…

Af en toe een meelwormpje is dus zo slecht nog niet! Zou jij het aandurven? Bekijk hier drie recepten:

Tzatziki met meelwormen

Bekijk het recept op Insectable.nl

Meelwormen quiche

Bekijk het recept op Insectable.nl

Meelwormen in curry

Bekijk het recept op Insectable.nl

Bron: Duurzaaminsecteneten/Insectables

 

En… durf je het aan?

Ook interessant