Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Marokkaanse kruiden

spices.png

In de Marokkaanse keuken worden veel typisch mediterraanse kruiden en specerijen gebruikt.

Die ook in het land zelf groeien of verbouwd worden. Dit zijn de belangrijkste smaakmakers van de Marokkaanse keuken!

Koriander wordt in Marokko in heel veel gerechten gebruikt. Zowel de zaadjes als de (verse) blaadjes. Er is trouwens een groot smaakverschil tussen deze twee koriandervarianten.
De blaadjes hebben wel wat weg van peterselie met een lichte citroensmaak en ze hebben een typische geur.

Munt, een plant die overal uitbundig kan groeien en bloeien (dus ook in jouw tuin of op je balkon), wordt voornamelijk gebruikt in de Marokkaanse thee, maar is ook lekker bij lamsvlees en om toetjes mee te garneren.

Munt is ook goed tegen allerlei kwaaltjes: (ochtend)misselijkheid bijvoorbeeld. Muntolie ruikt heerlijk en je kunt er heerlijk mee masseren.

Wij kennen natuurlijk komijnekaas, maar in Marokko (en veel andere mediterrane landen) gebruiken ze komijn om er stoofschotels een typisch mediterraans smaakje te geven. Je hoeft er maar een heel klein beetje van te gebruiken, anders overheerst het teveel. Komijn is er in poeder en in zaadjes.

Kaneel kennen wij voornamelijk als smaakmaker in zoete gerechten, maar in Marokko wordt het ook in vlees-, kip- en groentegerechten gebruikt.

Ras-el-hanout, wat letterlijk: ‘het beste van de winkel’ betekent, is een specerijenmengsel waarvan de samenstelling per winkel verschilt. De standaardingrediënten zijn komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, gember, kaneel, nootmuskaat en kardemom. In Marokko wordt er nog flink wat cayennepeper aan toegevoegd en het wordt gebruikt voor allerlei gerechten.

Het gele saffraan wordt gebruikt als kleurstof en als smaakmaker en heeft ook een geneeskrachtige werking.
Saffraan is de duurste specerij ter wereld omdat het wordt gemaakt van de meeldraden van een bepaalde krokussoort die zo’n tien tot vijftien dagen per jaar groeit en handmatig geoogst moet worden. Voor 5 gram saffraan zijn circa 600 bloemetjes nodig. Je hebt er maar heel weinig van nodig om gerechten kleur en smaak te geven. Saffraan is er in draadjes en poeder en het wordt o.a. gebruikt in soepen, stoofgerechten en rijst.

Ook interessant