In het nieuwste boek Puur Natuur van Alain Ducasse vind je verschillende gerechten met verse, natuurlijke producten. Eén van die recepten is in sinaasappel gemarineerde makreel.
Ingrediënten (4 personen)
2 makrelen van 400 g
2 sinaasappelen zonder waslaag
4 kleine witte uien
4 minivenkelknollen
1 tl korianderzaad
scheut olijfolie
1 tl grof gemalen peper
12 korianderblaadjes
Bereidingswijze
Haal 2 makrelen van 400 g leeg, fileer ze en verwijder alle graatjes (of vraag de visboer dit voor u te doen). Leg de filets in een schaal. Was 2 sinaasappelen zonder waslaag en schil 1 ervan. Snijd de schillen in fijne reepjes (julienne) en doe ze in kokend water, giet ze meteen af en laat ze uitlekken. Dompel ze in koud water. Herhaal deze procedure tweemaal, zodat de schilletjes niet bitter meer zijn.
Pers beide sinaasappelen uit en zet het sap opzij. Pel 4 kleine witte uien en maak 4 minivenkelknollen schoon; snijd ze fijn.
Hak 1 theelepel korianderzaad fijn. Verhit een pan met 1 scheut olijfolie en schep ui en venkel er 1 minuut in om. Strooi er een beetje zout over en voeg het gehakte korianderzaad en 1 theelepel grof gemalen peper toe. Giet het sinaasappelsap in de pan en laat het al roerend 5 minuten pruttelen. Giet de inhoud van de pan over de makreelfilets.
Dek de schaal meteen af met plasticfolie zodat de marinade niet te snel afkoelt. Laat de makreel gedurende 1 uur op kamertemperatuur afkoelen. Hak 12 korianderblaadjes fijn. Strooi ze met de gekonfijte sinaasappelschilletjes over de makreel en serveer de vis in de schaal.