Eten

Klassieker met een oosterse twist: madeleines met oranjebloesem-glazuur

eerlijk-madeleines-met-oranjebloesem-glazuur.jpg

Anna Yilmaz droomde ervan om mee te doen aan Heel Holland Bakt. Vorig jaar kwam die droom uit en hóe: ze won met glans de finale! Speciaal voor Margriet schreef Anna, die half-Nederlands en half-Turks is, dit heerlijke recept voor madeleines met oranjebloesem-glazuur.

Een echte klassieker, maar dan met een Turkse twist.

Dit heb je nodig:

Met dit recept maak je 12 madeleines met oranjebloesem-glazuur

voor het beslag:

  • 2 eieren
  • 75 g suiker
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • 100 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 50 g gesmolten boter
  • 25 ml melk

voor het glazuur:

  • 125 g poedersuiker
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • water
  • oranje levensmiddelenkleurstof

Extra benodigdheden: spuitzak met gladde spuitmond, madeleine-vorm, ingevet met bakspray of boter

Bereidingswijze madeleines met oranjebloesem-glazuur:

  1. Verwarm de oven voor op 240 ºC (hete lucht).
  2. Klop voor de madeleines de eieren en suiker in een kom in ± 5 min. luchtig met de mixer.
  3. Smelt de boter en laat 2-3 min. afkoelen. Voeg de citroenrasp en -sap en de melk toe.
  4. Zeef de bloem en spatel dit samen met het bakpoeder door het eiermengsel.
  5. Voeg als laatste de gesmolten boter toe en roer alles goed door.
  6. Doe het beslag over in de spuitzak en spuit het in de holtes van de bakvorm.
  7. Bak de madeleines in 8 -9 min. lichtbruin en gaar. Laat ze eerst 3 min. afkoelen in de vorm, haal ze er dan voorzichtig uit en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
  8. Roer voor het glazuur de poedersuiker en het oranjebloesemwater in een kommetje goed door elkaar tot je een dikke pasta hebt.
  9. Voeg ± 1 druppel kleurstof toe en roer goed door tot een egale kleur.
  10. Blijft het mengsel te dik, druppel er dan nog wat water bij.
  11. Dip de madeleines in het glazuur en laat ze uitharden op een taartrooster.

Bereidingsduur madeleines met oranjebloesem-glazuur ± 15 min. + ± 9 min. oventijd + afkoelen + uitharden glazuur.

Eet smakelijk!

Anna Yilmaz leerde bakken van haar moeder en oma

Korporaal bij de Koninklijke Marine Anna Yilmaz uit Amersfoort leerde bakken van haar moeder en oma. In de maanden dat zij op zee zit, bedenkt Anna veel bakrecepten en zodra ze thuis is, gaat de oven aan. Anna is geboren in Nederland, maar gaat zeker drie keer per jaar naar Turkije om haar familie van vaderskant te bezoeken. Haar gebak heeft bijna altijd een Turkse twist. Anna: “Ik ben gek op baklava en als ik in Turkije ben, eet ik het bijna elke dag. Voor Margriet maakte ik hem met rozenwater. Bij het andere gebak heb ik ingrediënten gebruikt die mij ook doen denken aan Turkije, zoals pistachenoten, oranjebloesemwater, kardemom en granaatappel.”

Finale Heel Holland Bakt

Na de finale van Heel Holland Bakt is Anna’s leven in een stroomversnelling gekomen. “Ik word vaak herkend op straat en mensen komen naar mij toe om te vertellen dat ze zo hebben genoten van het programma. Bijzonder om te horen dat sommigen echt fan van mij zijn. Interviews geven, presenteren bij Tijd voor MAX, het schrijven van Veel lekkers van Anna, het zijn allemaal geweldige ervaringen. Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam bij de Marine, maar ik ben ook begonnen met de studie Horecaondernemer. Het is altijd een grote droom van mij geweest om een eigen koffiehuis te beginnen in Amersfoort, dus de eerste stappen zijn gezet.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Productie | Colette Beyne
Styling | Silke Visscher
Fotografie | Maaike van Haaster
Recept en foodstyling | Anna Yilmaz

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-40. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Ook interessant