Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Macarons… de nieuwe cupcakes!

macarons-de-nieuwe-cupcakes.jpg

Uitgekeken op cupcakes? Zet je tanden eens in een zachte macaron, met knapperig buitenkantje!

Ben jij een echte zoetekauw? Dan vallen macarons vast in de smaak bij jou. Ze zijn klein, prachtig en in allerlei smaken verkrijgbaar!

Wat zijn macarons?
Ken jij deze lekkernij nog niet? Macarons zijn kleine, luchtige, ronde koekjes die gemaakt worden van amandelpoeder, suiker en eiwitten. Deze koekjes worden op elkaar gelegd met daartussen allerlei soorten crèmevulling. Een heerlijke sandwich dus!

Geschiedenis
De macaron werd voor het eerst geïntroduceerd in Parijs in 1930 in patisserie Ladurée. Deze Patisserie werd in 1862 opgericht en uiteindelijk overgenomen door kleinzoon Pierre Desfontaines, die de macarons introduceerde. De eerste koekjes bestonden uit twee kleine schuimpjes op basis van amandel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren en smaken.

Smaken
Er zijn ontzettend veel verschillende smaken macarons op de markt. De bekendste zijn kersen (rood), chocolade (bruinzwart), kokos (roomwit), pistache (groen) en koffiesmaak (middenbruin). Ook zijn er creatievere varianten bedacht. Neem eens een kijkje op deze Pinterest-inspiratiesite over macarons. Hier vind je verschillende varianten zoals frambozenthee met donkere chocolade crème of kaneel-walnootsmaak met appel en karamel-crème.

Zelf maken
Je kunt macarons ook zelf maken, maar dit is niet eenvoudig. Denk jij dat je een echte keukenprinses bent en durf je de uitdaging wel aan? De verhoudingen moeten heel precies zijn. We hebben hier een basisreceptje voor je:

Recept
Ingrediënten voor de koekjes
4 eiwitten (het liefst eiwitten die al een aantal dagen in de koelkast hebben gestaan)
25 gram suiker
225 gram poedersuiker
150 gram gemalen amandelen (heel fijn gemalen!)
Eventueel een beetje kleurstof

Ingrediënten voor de crème
250 gram mascarpone
3 eetlepels slagroom
150 gram frambozen

Bereiding
Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend voorzichtig de fijn gemalen amandelen, de suiker en poedersuiker toe. Klop net zo lang (niet té lang) tot het een mooie luchtige massa is. Voeg eventueel nog een kleurstof aan het beslag toe.

Pak een bakplaat en leg hier een stuk bakpapier op. Laat hierop steeds een klein lepeltje van het mengsel vallen, als kleine ronde hoopjes. Tip: de eiwitten lopen nog een beetje uit, dus zorg dat er genoeg afstand tussen de koekjes zit!

Bak de koekjes ongeveer 20 minuten op 160 graden en laat ze daarna even afkoelen. Je kunt ondertussen de vulling maken. Klop de mascarpone los met de slagroom en schep de frambozen erdoor (houd een paar frambozen over voor de ganering). Roer tot er een romige vulling ontstaat.

Smeer tussen twee macarons een laagje van deze frambozenvulling. Leg de macarons op een bordje en leg er als garnering een aantal frambozen bij.

Eet smakelijk!

Ook interessant