Eten

Z贸 maak je zelf natuurlijke kleurstoffen voor in je eten

natuurlijke-kleurstoffen.jpg

Het is bijna Pasen, en dat betekent: eieren verven! Maar misschien wil je voor de gelegenheid ook wel een lekkere, kleurrijke taart bakken. Hoe doe je dat z贸nder chemische kleurstoffen uit de winkel te gebruiken? Nou, met een aantal natuurlijke alternatieven.

Het is een stuk makkelijker dan je denkt, beloofd.

Natuurlijke kleurstoffen maken

Je kunt op een natuurlijke manier kleurstoffen maken met behulp van voedingsmiddelen die van zichzelf veel kleur bevatten. Denk hierbij aan rode bietjes, blauwe bessen of koffie. Het enige nadeel van deze manier van voedsel kleuren is dat alles ook met zijn eigen smaak komt, wat het iets lastiger maakt om het juiste ingredi毛nt voor jouw gewenste kleur te kiezen. Het volgende stappenplan kan hierbij helpen.

1. Bedenk waarmee je welke kleuren kunt maken

Een kleine waarschuwing vooraf: natuurlijke kleurstoffen zullen niet net zo fel en kleurrijk zijn als de chemische versie. Maar dat betekent niet dat je geen mooi, lekker en vooral gezonder resultaat zult krijgen. Er zijn eindeloos veel opties waarmee je alle kleuren van de regenboog kunt cre毛ren. We hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

Rood/roze: tomaten, bietjes, paprika, aardbeien, kersen, granaatappel
Oranje: zoete aardappel, wortel, paprikapoeder
Geel: kurkuma
Groen: matcha, spinazie
Paars: sap van rode kool, blauwe bessen
Blauw: de paarse kleurstof van bijvoorbeeld blauwe bessen of rode kool met wat baking soda
Bruin: koffie of thee

2. Denk na over de smaak

Veel van de bovenstaande dingen brengen natuurlijk een eigen, specifieke smaak met zich mee. Hier geldt: hoe geconcentreerder de kleur van iets is, hoe minder je er nodig van hebt, hoe minder de smaak meespeelt. Een klein snufje kurkuma in je taart proef je niet, maar zal w茅l een stralende gele kleur geven. Wil je een groene taart maken? Dan is matcha een betere keuze dan spinazie. Het sap van rode bieten is z贸 rood, dat je het kleine beetje dat je nodig hebt ook niet zal proeven.

3. Denk na over de textuur

De vorm waarin de kleurstof komt is ook nog van invloed op je gerecht. Je hebt poeders (kurkuma) en vloeistoffen (bietensap). Vloeistoffen geven zachtere pastelkleuren, poeders zijn een stuk gepigmenteerder en hebben daarom een opvallender resultaat. Poeders kun je in ieder gerecht gooien, terwijl je met vloeistoffen op moet passen, omdat niet alle gerechten vochtig kunnen worden.

4. Maken maar!

Als je weet welke kleur je wilt maken, met welk ingredi毛nt, en op wat voor manier, dan kun je aan de slag. Hieronder leggen we uit hoe je heel makkelijk jouw natuurlijke kleurstof in poeder- of vloeibare vorm kunt maken.

Natuurlijke kleurstof in poedervorm maken

  1. Vries de fruit- of groentesoort die je wilt gebruiken in.
  2. Maal het ingredi毛nt tot fijne poeder in een keukenmachine.
  3. Doe dit poeder in een bakje en voeg voorzichtig wat water toe (茅茅n theelepel per keer) tot alle poeder is opgelost en je een felle kleurstof overhoudt.

Natuurlijke, vloeibare kleurstof maken

  1. Heb je een sapcentrifuge? Dan ben je snel klaar: gewoon even het gewenste ingredi毛nt er doorheen halen, en daar is je kleurstof.
  2. Heb je deze niet, dan moet je het handmatig doen. Doe het ingredi毛nt in een pan met een kopje water.
  3. Breng dit aan de kook, en laat dit doorkoken op laag vuur. Gebruik een houten lepel om de fruit/groente te pletten en uit elkaar te halen, zodat er zoveel mogelijk kleurstof in het water komt. Doe dit ongeveer tien minuten.
  4. Laat het water doorkoken tot er ongeveer een kwart van het oorspronkelijke ingredi毛nt over is.
  5. Je kunt nu het sap eruit zeven voor een milde kleur, maar voor een feller resultaat heb je een blender nodig.
  6. Gooi de hele inhoud van de pan in de blender, en mix dit tot er een glad goedje ontstaat. Gebruik vervolgens een zeef en een houten lepel om enkel de vloeistof over te houden. En dat is je kleurstof!

Bron | Purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant