Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Maak jouw bord mooi!

maak-jouw-bord-mooi.jpg

Professionele chefs gebruiken hun magische vingers vliegensvlug om een bord er als een kunstwerkje uit te laten zien. Wil je dat jouw klapstuk er ook zo spetterend uitziet? Maak je bord dan mooi met de volgende tips.

Geef het de ruimte
Misschien wel de belangrijkste regel om jouw maaltje er niet als een rommeltje uit te laten zien: leg niet teveel producten op je bord. Hoewel een grote berg pasta of een dikke homp vlees er ook heel appetijtelijk uitziet, zijn de feestdagen een goed excuus om het eens extra speciaal en decadent te maken. Die lege ruimtes op het bord maken jouw gerecht alleen maar eleganter en het benadrukt de individuele onderdelen.

Neutraal
Doordat je de afzonderlijke onderdelen de ruimte geeft, komt de achtergrond steeds meer tevoorschijn. Welk bord kun je eigenlijk het beste als achtergrond gebruiken? Aangezien je niet wilt dat de kleuren of patronen botsen laat je de achtergrond neutraal. Wit, ivoor of crème… het laat jouw gerecht van het opgemaakte bord knallen.

Vorm
Om te vermijden dat je alles saai presenteert, is variatie in de afzonderlijke producten extra belangrijk. Maak je bijvoorbeeld een heerlijke pompoenpuree? In plaats van het op je bord kwakken, kun je er ook een mooie quenelle van maken. Je moet misschien even oefenen, maar met de goede tips kom je er zo. Leg van tevoren twee lepels in warm water. Dan neem je één lepel in je hand en laat het horizontaal met de bolle kant naar boven in je puree zakken. Draai je lepel om waardoor je het begin hebt, neem nu de andere lepel en pak de quenelle over. Maak de andere lepel nat en pak het weer over. Blijf dit herhalen tot je een ovaal hebt.

Daarnaast kun je het nog interessanter maken door diepte aan je gerecht toe te voegen. In plaats van alles op één hoogte te houden, kun je door te stapelen een nieuwe dimensie creëren. Zorg er wel voor dat het hoogtepunt van het gerecht, zoals sappige coquilles of de blozende eendenborstfilet bovenop komen te liggen.

Oneven
Leg jouw mooie quenelles met drie, vijf of op een groot bord zelfs met zeven naast elkaar. Oneven aantallen zien er namelijk een stuk mooier uit.

Kleur
Bedenk voor je een menu samenstelt aan de kleuren die uiteindelijk op het bord komen te liggen. Vermijd te veel bruintinten en zorg voor genoeg frisse kleuren in het gerecht. Een vers takje groene basilicum of munt als garnering doet al wonderen.

Stuctuur
Variatie kan ook in de structuur van je eten zitten. Heb je er al eens aan gedacht om je gerecht te decoreren met schuim of mousse? Verschillen in vorm zijn niet alleen interessant voor je smaakpallet; ook het oog wordt nieuwsgierig bij het zien van bijvoorbeeld een kruim van noten of geleiblokjes van bietjes.

Je kunt opdienen van je voedsel ook naar een heel ander level tillen. Kijk maar eens hoe de chef van het beste restaurant ter wereld het doet:

Ook interessant