Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Maak je eigen jam

maak-je-eigen-jam.jpg

Met deze tips maak je in een handomdraai heerlijke jam.

Niets gaat boven zelfgemaakte jam. Heb jij een eigen moestuintje en weet je niet wat je met al het fruit moet doen? Koop een paar leuke potjes en ga aan de slag. Binnen een half uurtje tover je je eigen jam op tafel. Met behulp van dit basisrecept en de instructievideo kan het niet mislukken.


In bovenstaand filmpje zie je hoe aardbeienjam gemaakt wordt. Natuurlijk kun je zelf je lievelings fruit uitkiezen. Zorg er wel voor dat het fruit rijp is.

Wat heb je nodig?
– 1 kg (rijp) fruit
– 1 eetlepel citroensap
– 1 kg geleisuiker (met pectine)
– Grote pan
– Potjes voor de jam

Recept
Spoel het fruit goed af, snijd het in kleine stukjes of pureer het met een staafmixer of keukenmachine. Doe het fruit samen met het citroensap in de pan en meng de geleisuiker er doorheen. Breng het mengsel al roerende aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten koken. De kooktijd begint pas wanneer de jam blijft borrelen, ook wanneer je roert. Haal hierna met een lepel het schuim dat is ontstaan uit de pan. Weet je niet zeker of de jam klaar is? Doe dan de jamtest. Zet voor je begint alvast een leeg schoteltje in de vriezer. Schep een beetje gloeiendhete jam op het schoteltje. Stolt de jam meteen en kun je er met een vinger op duwen? Dan is de jam klaar. Wanneer dit nog niet lukt, moet de jam nog even koken.

Tip: zorg dat de jampotten brandschoon zijn. Sluit ze na het vullen direct af met deksels en zet ze ongeveer vijf minuten op de kop. De overtollige lucht wordt er op deze manier uitgeduwt. Plak leuke etiketjes op de potjes en bewaar ze op een koele en droge plek. De jam is ongeopend een jaar houdbaar!

Smullen maar.

Ook interessant