Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lustopwekkend menu: lord love a duck

lustopwekkend-menu-lord-love-a-duck.jpg

De crème de cassis maakt deze eendenborst met haricots verts en aardappel dauphine nog spannender.

Om helemaal in de romantische mood te komen, maak je natuurlijk het héle lustopwekkende menu!

Boodschappen
1 kilo kruimige aardappelen
200 ml melk
half pake boter
100 g bloem
4 eieren
amandelen (gruis)
half pond eendenborst
cognac
gevogeltefond
crème de cassis
olijfolie
ui
zonnebloem of arachideolie
bosbessen
haricots verts

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de eend. Snij het vet in de rus in en bak de eend op die kant in een koekenpan tot het vet is gesmolten. Daarna schroei je de andere kant dicht (kort). Zet de eend 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verpak hem daarna in aluminiumfolie en zet hem opzij.

Kook de kruimige aardappelen en pureer ze. De pommes dauphines zijn het moeilijkst. Je brengt de melk tegen de kook aan en doet de boter erbij, daarna gooi je de bloem in de pan. Dan zet je het vuur laag en blijft roeren en kloppen tot de substantie aan de randen wat wit wordt. Laat het een minuutje afkoelen en spatel er dan vier eieren doorheen. De samenstelling wordt dan wat vloeiender.

Meng nu de puree erdoor. Twee delen aardappel, een deel melk en bloem. Flink mengen en kloppen tot de substanties goed met elkaar zijn gemengd. De massa moet zo dik zijn dat je er bolletjes van kan maken. Dat doe je dan ook en je haalt de bolletjes door het amandelgruis en frituurt ze in zonnebloemolie of arachideolie.
In het vet van de pan bak je een gesnipperd uitje aan met wat knoflook. Beetje cognac en gevogeltefond erbij. Daarna afblussen met een flinke slok crème de cassis. Het geheel laten inkoken tot de helft. Scheutje olijfolie erbij, bosbessen erin en nog een keer kort de kook erover. De saus is klaar.

De haricots verts blancheren we weer (blancheren is in kokend water gooien en dan een minuutje laten koken). Giet het water af en doe er een flinke klont roomboter doorheen. Beetje peper voor de smaak.


Snij de eend dwars op de lengterichting in dunne plakjes. Kijk voor de opmaak naar de foto.

Wil je ook voor je verwende vrienden of vegetarische vrienden een lekker maaltje bereiden? Het Dikke Vrienden Kookboek staat vol met recepten waarmee je alle soorten blij maakt. Op de website van Difbooks kun jij jouw exemplaar voor €24,90 bestellen. ISBN 9789490077167.

Fotograaf: René Bosch

Ook interessant