Eten

Dít is dus het verschil tussen bruine, groene en rode linzen

linzen.jpg

Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en daarom supergezond. In de Midden-Oosterse, Indiase en Mediterrane keuken zijn ze al favoriet, en ook hier worden ze steeds populairder. Maar linzen bestaan in verschillende kleuren, en voor welke moet je nou gaan voor jouw favoriete gerecht?

Als je nooit eerder linzen gekocht hebt, kan het best overweldigend zijn als je ontdekt dat er zó veel verschillende kleuren van deze peulvrucht bestaan.

Bruine linzen

De meest voorkomende soort in Nederland zijn de bruine linzen. Ze kunnen qua kleur een beetje uiteenlopen: van kaki tot zwart. Ze hebben een milde en aardse smaak en zijn enorm veelzijdig. Je kan deze peulvruchten bijvoorbeeld gebruiken voor in een soep, om vegetarische burgers mee te maken of om een salade lekker vullend te maken. Je kan bruine linzen in Nederland vaak voorgekookt kopen in een blik of pot, of gedroogd in een pak of zak.

Lees ook: Peulvruchten: hoe gezond zijn ze en kunnen ze giftig zijn?

Groene linzen

Groene linzen zit boordevol antioxidanten en magnesium. Ze hebben een peperige smaak en moeten nét iets langer koken dan de andere varianten, namelijk 45 minuten. Ze komen net als de bruine variant voor in meerdere kleuren, van wit tot bruingroen. Groene linzen worden ook vaak gebruikt in salades, maar doen het ook goed in soep of curry’s. In dezelfde categorie vallen ook Puy-linzen. Deze bijzondere versie is meestal iets prijziger, omdat ze alleen geoogst kunnen worden in de Franse gemeente Le Puy. Deze peulvruchten staan bekend om hun textuur en bijzondere smaak, en worden vaak gebruikt door topkoks.

Rode linzen

Onder de rode linzen vallen niet alleen rode, maar ook de oranje en goudgeel-kleurige varianten. Deze soort wordt vaak gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken, en heeft meestal een milde, zoet smaak. Ze worden tijdens het koken een stuk zachter dan de andere linzen, en zijn daarom populair voor in soepen, purees en curry’s. Ze koken erg snel, en zijn in zo’n vijftien tot twintig minuten al helemaal gaar. Omdat deze linzen zo snel klaar zijn én snel uit elkaar vallen, kun je deze het beste gedroogd kopen en zelf thuis bereiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle Eten, Cooking Light
Beeld | iStock

Ook interessant