Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lijnzaad, wonderzaad?

lijnzaad-wonderzaad.jpg

Ben je bezig met afvallen maar is het moeilijk om vol te houden? Probeer dan eens lijnzaad.

Dit zaadje komt van de vlasplant en zorgt ervoor dat je lang een verzadigd gevoel hebt. Lijnzaad zit vol met eiwit, calcium, ijzer, fosfor en vitamine E. Ook zit er omega 3 in en deze vetzuren helpen de vetten snel te verbranden. Het zorgt ook voor een goede werking van de darmen. Je weerstand, huid, spieren en botten worden er ook sterker van.

Lijnzaad als ingrediënt
Je kunt lijnzaad op verschillende manieren verwerken in gerechten. Zo kun je er crackers van maken. Of je kunt het zaadje toevoegen aan havermout koekjes om ze een stuk gezonder te maken. Een verantwoord tussendoortje dus.

Niet onbeperkt eten
Lijnzaad kun je niet onbeperkt blijven eten. Dit zou niet goed zijn voor de ademhaling en het kan een hartstilstand veroorzaken. Maar je mag per dag zo’n 15 tot 45 gram lijnzaad eten. Bij gebroken lijnzaad kan het lichaam de stoffen nog sneller opnemen. Dit kun je bijvoorbeeld toevoegen aan een sapje.

Lijnzaadcrusties
Voor 8 grote of meerdere kleine crackers
Klaar in: 30 minuten

Ingrediënten
80 gram lijnzaad (je kunt ook kiezen voor goud lijnzaad)
20 gram sesamzaadjes
100 ml water
Snufje zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden (je kunt deze crackers ook in de magnetron maken als je dat liever wilt).

Meng het lijnzaad en sesamzaad. Voeg een beetje water toe, zodat het een papje wordt en laat even wellen. Voeg een snufje zout toe. Doe het in een bakvorm (met een doorsnede van 25 cm) en verdeel gelijkmatig over de bodem, of leg het op een vel bakpapier als je geen bakvorm hebt. Laat vijf minuten staan tot het lijnzaad al het vocht heeft opgenomen.

Snij met een onscherp mes acht of meer crackers en laat voldoende ruimte tussen de snijvlakken. Bak de crackers in circa 15 minuten op 220 graden. Hoe dunner je de crackers hebt gemaakt hoe sneller ze gaar zijn, dus hou het even in de gaten rond 15 minuten.

Je kunt de crackers ook in de magnetron doen, ongeveer 8 minuten op 900 Watt totdat ze knapperig en droog zijn. Als ze nog vochtig zijn draai je ze nog even om.

Lekker met: avocado en/of tapenade.

Bron: Voedingscentrum.nl, Grazia

Ook interessant