Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dat wordt smullen: een lightversie van crème brûlée

dat-wordt-smullen-een-lightversie-van-creme-brulee.jpg

Een crème brûlee die niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens een stuk lichter is dan het origineel. En dan het fijne geluid van het lepeltje dat op het suiker tikt: dat klinkt ons als muziek in de oren!

Door een gedeelte van de room en eieren in deze crème brûlée te vervangen voor magere melk met custardpoeder is ‘ie meteen een stuk minder vettig en bevat deze minder calorieën. Maar minder lekker, dát is deze crème brûlée zeker niet. Maak je toch liever de klassieke variant? Dat recept kun je hier vinden.

Benodigdheden:

Voor vier schaaltjes crème brûlée:

  • 60 g lichtbruine basterdsuiker
  • 20 g custardpoeder
  • 200 ml magere melk
  • 2 eierdooiers
  • 125 ml verse room, opklopbaar (23% vet)
  • ½ tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
  • 140 g crème fraîche light

Extra nodig: 4 ovenvaste schaaltjes van ± 150 ml inhoud,  crème-brûléebrander*

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Klop in een kom de helft van de suiker, alle custardpoeder en 2 el melk glad in een hittebestendige kom.
  3. Klop er de eierdooiers door.
  4. Verhit de rest van de melk met de room en vanillepoeder tot bijna aan de kook.
  5. Giet de hete melk al kloppend bij het eimengsel en meng goed.
  6. Klop er de crème fraîche door en doe in de bakjes.
  7. Zet de bakjes in een ovenschaal en vul die tot 2/3 van de vormpjes met kokend water.
  8. Bak de crème brûlées in 30-40 min. tot ze gestold zijn, maar nog wat wiebelig in het midden.
  9. Neem uit de ovenschaal en laat afkoelen en in de koelkast nog ± 3 uur helemaal koud worden en opstijven.
  10. Bestrooi met de rest van de suiker en smelt de suiker met een brander of onder de ovengrill*.

Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 40 min. oventijd + ± 3 uur koelen/opstijven

Ziet er goed!

Tekst | Dosia Brewer
Beeld | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-19. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant