Eten

Déze light dame blanche kun je zonder schuldgevoel eten

deze-light-dame-blanche-kun-je-zonder-schuldgevoel-eten.jpg

Voor deze heerlijke light-versie van de dame blanche maak je ijs op basis van bevroren banaan. Dat klinkt misschien gek, maar het zorgt voor heerlijk romig en gezond ijs!

Deze dame blanche is hét perfecte dessert waar je zonder schuldgevoel van kunt snoepen.

Nicecream

Dit soort ijs gemaakt van bananen wordt ook wel nicecream genoemd: kort voor banana icecream.  Het wordt gemaakt van bevroren rijpe bananen, gecombineerd met een scheutje melk of een beetje kwark. Liever veganistisch? Plantaardige melk is ook een optie. Zo combineert banaan heel goed met de smaak van kokos-rijstmelk, maar ook havermelk of ongezoete sojamelk zijn goede opties. We leggen je hieronder uit hoe je het precies maakt:

Benodigdheden voor 4 stuks:

  • 3 bananen, in plakjes
  • 110 ml magere melk (plantaardige melk is ook een optie!)
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 tl citroensap
  • 100 g pure chocolade, fijngehakt
  • geslagen room light (spuitbus)
  • 2 el amandelsnippers, droog geroosterd

Zo maak je het:

  1. Laat de bananen in de vriezer in ± 2 uur bevriezen.
  2. Pureer ze in de blender of in de beker van de staafmixer met 35 ml van de melk, het vanille-extract en het citroensap snel tot een glad mengsel.
  3. Doe in een diepvriesdoos en bewaar tot gebruik in de vriezer.
  4. Verwarm de rest van de melk tot net aan de kook.
  5. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet er de melk op.
  6. Laat 2 min. staan en roer dan tot de chocolade is opgelost.
  7. Laat 3-4 min. afkoelen. Schep in 4 coupes balletjes bananenijs.
  8. Schep er wat chocoladesaus bij en garneer met de room en de geschaafde amandelen.

Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 4 uur vriestijd

Eet smakelijk!

Dame blanche

Tekst | Dosia Brewer
Beeld | Eric van Lokven

Marlijn

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-19. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant