Leuk voor Koningsdag: Aziatische zalm-burgertjes met komkommerpickles en hoisinmayonaise
Redactie Margriet | 23 april 2018
Bijna Koningsdag! Dat betekent lekker struinen over de vrijmarkt of zelf dingen verkopen. Dit hapje met een chique twist bijvoorbeeld. Topdag gegarandeerd.
Aziatische zalm-burgertjes met komkommerpickles en hoisinmayonaise
(10 stuks)
Dit heb je nodig
10 minibolletjes voor de komkommerpickles:
1 komkommer, geschild
100 ml wittewijnazijn
4 el suiker
1 tl zout
Voor de zalmburgertjes:
500 g verse zalmfilet, zonder vel, in blokjes
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 stengel citroengras, in superdunne ringetjes
1 cm verse gember, geschild, fijngehakt
½ rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
1 bosje koriander, grof gehakt + wat takjes om te garneren
scheutje Japans sojasaus
sap en geraspte schil van 1 limoen
1 dikke snee oud witbrood, verkruimeld of 1 hand panko (grof Japans broodkruim)
1 eiwit
wit sesamzaad
arachideolie, om in te bakken
Voor de hoisinmayonaise:
6 volle el mayonaise
2 el hoisin-saus
2 el citroensap
2 tl chiliflakes
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de broodjes hierin in 3-4 min. licht. Snijd voor de pickles de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte in repen en leg ze in een kom. Verhit de azijn en los het zout en de suiker hierin al roerend op. Giet het over de komkommerlinten en laat 30 min. intrekken.Hak voor de zalmburgertjes de zalm fijn in de keukenmachine (gebruik de pulse-knop) en voeg halverwege de lente-ui en het citroengras toe. Meng in een kom de gember, rode peper, koriander, sojasaus en het limoensap en de – rasp. Voeg de zalm, het broodkruim en het eiwit toe en kneed tot een samenhangend mengsel. Vorm er met vochtige handen 10 balletjes van en druk ze voorzichtig plat. Strooi het sesamzaad op een bord en druk de burgertjes aan beide zijden hierin (ze hoeven niet helemaal bedekt te zijn). Verhit 2 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de burgertjes aan beide zijden bruin. Schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet nog 5 min. in de warme oven. Meng intussen de ingrediënten voor de hoisinmayonaise en halveer de broodjes. Lepel op de onderste helften van elk broodje wat mayonaise, leg de burgers erop en verdeel er komkommerpickles en koriander over. Dek af met de kapjes. Zet vast met prikkers.
Bereidingstijd: ± 30 min. + 30 min. marineren pickles + afkoelen
Productie | Colette Beyne
Dit recept is afkomstig uit Margriet 2018-17. Bestel deze editie na via magazine.nl.