Eten

Leuk voor Koningsdag: Aziatische zalm-burgertjes met komkommerpickles en hoisinmayonaise

straathap.jpg

Bijna Koningsdag! Dat betekent lekker struinen over de vrijmarkt of zelf dingen verkopen. Dit hapje met een chique twist bijvoorbeeld. Topdag gegarandeerd.

Aziatische zalm-burgertjes met komkommerpickles en hoisinmayonaise

(10 stuks)

Dit heb je nodig

    • 10 minibolletjes voor de komkommerpickles:
    • 1 komkommer, geschild
    • 100 ml wittewijnazijn
    • 4 el suiker
    • 1 tl zout

Voor de zalmburgertjes:

    • 500 g verse zalmfilet, zonder vel, in blokjes
    • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    • 1 stengel citroengras, in superdunne ringetjes
    • 1 cm verse gember, geschild, fijngehakt
    • ½ rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
    • 1 bosje koriander, grof gehakt + wat takjes om te garneren
    • scheutje Japans sojasaus
    • sap en geraspte schil van 1 limoen
    • 1 dikke snee oud 
witbrood, verkruimeld of 1 hand panko (grof Japans broodkruim)
    • 1 eiwit
    • wit sesamzaad
    • arachideolie, om in te bakken

Voor de hoisinmayonaise:

  • 6 volle el mayonaise
  • 2 el hoisin-saus
  • 2 el citroensap
  • 2 tl chiliflakes

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de broodjes hierin in 3-4 min. licht. Snijd voor de pickles de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte in repen en leg ze in een kom. Verhit de azijn en los het zout en de suiker hierin al roerend op. Giet het over de komkommerlinten en laat 30 min. intrekken.Hak voor de zalmburgertjes de zalm fijn in de keukenmachine (gebruik de pulse-knop) en voeg halverwege de lente-ui en het citroengras toe. Meng in een kom de gember, rode peper, koriander, sojasaus en het limoensap en de – rasp. Voeg 
de zalm, het broodkruim en het eiwit toe en kneed tot een samenhangend mengsel. Vorm er met vochtige handen 10 balletjes van en druk ze voorzichtig plat. Strooi het sesamzaad op een bord en druk de burgertjes aan beide zijden 
hierin (ze hoeven niet helemaal bedekt te zijn). Verhit 2 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de burgertjes aan beide zijden bruin. Schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet nog 5 min. in de warme oven. Meng intussen de ingrediënten voor de hoisinmayonaise en halveer de broodjes. Lepel op de onderste helften van elk broodje wat mayonaise, leg de burgers erop en verdeel er komkommerpickles en koriander over. Dek af met de kapjes. Zet vast met prikkers.

Bereidingstijd: ± 30 min. + 30 min. marineren pickles + afkoelen

Productie | Colette Beyne

Dit recept is afkomstig uit Margriet 2018-17. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij
De 5 geheimen van slanke mensen
Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant